Anna Throne-Holst Sommar i P1
Anna Throne-Holst Sommar i P1 Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Välskrivet, vältaligt och lätt distanserat

En spricka i fasaden hade gjort Anna Throne-Holts sommarprogram mer intressant.

ANNONS

Anna Throne-Holst inleder sitt sommarprat med att ta oss tillbaka till morgonen den 9 november 2016. Hon vaknar som förlorare, det blev ingen plats i den amerikanska kongressen, och USA:s nye president heter Donald Trump.

Hon är dock inte den som deppar ihop. Snart ringer telefonen och hon erbjuds ett annat toppjobb - som vd svensk-amerikanska Handelskammaren i New York.

Anna Throne-Holst har ett tydligt samhällsengagemang, "brinner för socialt entreprenörskap" och programmet avslutas med en uppmaning om att vi ska "öppna ögon och hjärtan" inför världens migranter.

Fint så, men jag hade gärna hört mer om hur hon upplevde det amerikanska valet där hennes republikanske motståndare "hycklade, hånade och försöka psyka" henne under varje debatt. Jag hade också gärna hört mer om hennes far, chokladkungen som drev Marabou. Vi får en smärtsam ögonblicksbild från när han är döende och vilar i sin älskade trädgård: "det var som att han vissnade i takt med påskliljorna som han hade planterat tidigare på året."

ANNONS

Anna Throne-Holts program är välskrivet, vältaligt och välrepeterat. Men också lätt distanserat. Eller kanske bara klädsamt väluppfostrat på ett sätt som bara ett liv i överklassen kan ge. På gott och ont eftersom några sprickor i fasaden hade gett ett intressantare program.

Sommarpratare 5 juli: Leopoldo Méndez, artist

S

ANNONS