Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Foto: TT/SVT.
Bild: Foto: TT/SVT.

Utredningen mot Lasse Kronér läggs ner

Den tidigare praktikanten polisanmälde Lasse Kronér för att han skickat opassande sms till henne. En förundersökning startade rörande sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning samt sexuellt ofredande mot SVT-profilen.
Nu, tre månader senare, läggs utredningen ner.

Den 20 oktober förra året gjorde en kvinna en polisanmälan mot SVT-profilen Lasse Kronér.

Enligt Expressen hade Lasse Kronér skickat hundratals sms till kvinnans privata nummer under inspelningen av SVT:s underhållningsprogram "Doobidoo" för några år sedan. Då ska kvinnan ha varit praktikant på kanalen.

– Det var frågor om han skulle skicka bilder på sig själv naken och om vi skulle ligga? Det hade inget med jobbet att göra, har hon sagt till tidningen.

SVT utredde då frågan internt och kom fram till att Kronér betett sig på ett oacceptabelt vis. Han fick en varning och sedan ansåg man att frågan var utredd.

Men kvinnans polisanmälan i höstas ledde till att en förundersökning rörande sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning samt sexuellt ofredande inleddes.

LÄS MER: Förundersökning inledd mot Lasse Kronér

Försvaret

Efter polisanmälan försvarade sig Lasse Kronér i GP:

– Det här handlar om en flört från två håll. När jag förstod att jag hade gått för långt så bad jag om ursäkt. Om en av parterna i en sådan konversation känner sig trängd så måste man ju backa och be om ursäkt.

Han berättade att han och kvinnan senare var ett par under en period. Men enligt uppgifter till Expressen ska kvinnan ha känt sig tvingad att ingå i en sexuell relation med honom.

LÄS MER: Lasse Kronér polisanmäld för sexuellt utnyttjande

Utredningen läggs ner

Under utredningen har det bland annat hållits förhör, framförallt med den tidigare praktikanten men också vittnen i syfte att få uppgifter om Kronérs ställning i förhållande till kvinnan.

Och nu, drygt tre månader efter att polisanmälan gjordes, har kammaråklagare Stefan Lind beslutat att lägga ner förundersökningen mot Lasse Kronér.

– De formella förutsättningarna för de två brottsrubriceringarna vi har utsett har inte har varit uppfyllda och då kan man inte fortsätta, säger Stefan Lind.

LÄS OCKSÅ: Kronér: "Har varit den tuffaste tiden i mitt liv"

"Hårda krav"

Åklagaren skriver i ett beslut att förutsättningarna för brottet sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning är att "gärningsmannen uppsåtligen ska ha förmått målsägaren att företa eller tåla en sexuell handling genom att allvarligt missbruka att målsägaren har befunnit sig i en beroendeställning till gärningsmannen".

Stefan Lind skriver att det krävs ett "avhängighetsförhållande mellan gärningsmannen och målsägaren" för att det ska anses finnas en beroendeställning. Exempelvis att "den ene är beroende av beslut som den andre har möjlighet att fatta".

– Enligt praxis är det hårda krav på att man ska komma upp till den beroendeställningen och sedan ska man allvarligt ha missbrukar den beroendeställningen. Som jag ser det faller det redan i det första ledet, säger Stefan Lind

I beslutet står det att Kronér inte har anställt kvinnan och heller inte haft ett inflytande över hennes fortsatta anställning eller praktik på SVT. Det ska alltså inte, enligt vad som framkommit under utredningen ha förelegat ett "avhängighetsförhållande": "Han har således inte allvarligt missbrukat någon beroendeställning gentemot målsägaren".

Kronér har inte förhörts

Rörande de sms, med "delvis sexuell karaktär" skriver åklagaren att "det saknas skäl att misstänka att de nämnda meddelandena har skickats i syfte att kränka målsägarens sexuella integritet".

Handlar det inte något om hur kvinnan har uppfattat smsen?

– När det gäller det brottet så är det så att ett meddelande med ett sexuellt innehåll kan vara ett sexuellt ofredande även om syftet inte har varit det från början. Men det handlar naturligtvis om vilken relation och kontakt man har med varandra, och responsen på kontakterna, säger Stefan Lind och berättar att det framkommit att kvinnan tyckt att Kronérs agerande varit störande och kränkande.

– Nu är det så att han fick ett formellt samtal med sina chefer och den här kvinnan i anslutning till att det inträffade och därefter har den typen av kontakt inte förekommit, säger Stefan Lind och fortsätter:

– Vill man inte ha sexuella inviter från en person så bör man säga till tydligt att man inte vill ha det. För därefter kan det definitivt bli brottsligt att fortsätta.

I beslutet framgår det att Lasse Kronér inte har förhörts i utredningen och heller inte delgetts skälig misstanke.

Stefan Lind avslutar beslutet med att skriva: "Det saknas därför numera anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal i form av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och sexuellt ofredande har förövats och det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen".

Han konstaterar dock att det finns möjlighet för målsägaren att begära överprövning av beslutet.

LÄS MER: Målsägaren har begärt stjärnadvokaten som biträde

"Allvarligt"

Kvinnan har stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz som målsägandebiträde. Hon är brottsofferspecialist och har arbetat med många uppmärksammade mål.

– Men jag ser allvarligt på de brott hon utsatts för, har hon tidigare sagt.

Elisabeth Massi Fritz har meddelat att hon kommer att lämna en kommentar under torsdagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.