Hynek Pallas: Utan historiker ändras Centraleuropas historia

Bokcensur och historiker som får sparken av politiska motiv gör att Tjeckien kan slå in på samma väg som Ungern och Polen. Men hur ska historien förstås utan historiker?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

”They're selling hippie wigs in Woolworths, man.” Den nyligen 35-årsfirande kultfilmen ”Withnail and I” utspelar sig i det sena 1960-talets London – och sammanfattar snyggt hur blomsterbarnens revolutionsetos reducerades till kommers.

Jag kom att tänka på varuhusens hippieperuker när jag nyligen läste en tjeckisk bostadsannons. Ett hus i Prag, där det på 1970-talet levde en legendarisk dissidentfamilj, hade genomgått lyxrenovering. Reklamtexten meddelade att även Du nu kan bo i en Undergroundatmosfär av Motstånd (om Du har fem miljoner svenska kronor över).

Att dissidenter blir bostadsannonskrydda kanske tycks lika harmlöst som batiktröjor. Men i Centraleuropa ingår det i en utveckling med konsekvenser för hela EU.

ANNONS

Den här veckan skulle en rättegång mellan avskedade historiker och det tjeckiska ”Institutet för studier av totalitära regimer” ha inletts. Att den sköts upp beror sannolikt på att rättegången är radioaktiv och egentligen inte handlar om arbetsrätt. Utgången kan nämligen innebära att historiebruket i Tjeckien följer utvecklingen i Ungern och Polen – där det är verktyg för alltmer auktoritära styren.

En avskedad historiker är Muriel Blaive. Hennes forskning undersöker hur ”kontraktet” mellan kommunistregimen och den tjeckiska allmänheten såg ut. Sådant anses av institutets ledning underminera deras vedertagna sanning – att dessa länder var ”totalitära”. Begreppet används för att förklara bristen på motstånd med att det inte skulle ha funnits utrymme för sådan. Något som efter 1990 passade dem som i nationalismens namn ville framställa de egna folken som passiva offer.

Sedan det politiskt anstrukna avskedandet – som bemöttes i ett öppet brev undertecknat av bland andra historikern Timothy Snyder – har institutet även försökt censurera en bok.

Men utan fri forskning är det svårt att förstå hur diktaturer överlever i 40 år. Varför majoriteten väljer att titta bort när rättigheter kränks. Ironin är inte bara att det friskriver dem som blev medlemmar i kommunistpartiet för att det gav fördelar. Det blir svårare att förstå hur och varför vissa gjorde motstånd. Dissidenter blir statyer, eller bostadsannonser, utan sammanhang.

ANNONS

Faktum är att dissidenten Václav Havel uttryckte samma sak som Blaive i essän ”De maktlösas makt” 1978. Havel såg livet i regimen som en ritual där man i utbyte mot ostörd vardag, konsumtion och sommarstugemys gick i första majtåg. Motstånd var att bryta ritualen.

Faran med historiemissbruk och offerrollsretorik är uppenbar om man ser på Ryssland. Men problemet finns alltså även i EU. Den centraleuropeiska minneskultur som ogärna pratar om vad folk kan ha uppskattat i regimerna – välfärd till exempel – och vad dissidenter kämpade för – mänskliga rättigheter till exempel – syns även i den så kallade illiberalismen. I Polen och Ungern, där Viktor Orbán sätter likhetstecken mellan sitt parti och regimmotståndet före 1989, kastas abort- och hbtqi-rätt i soptunnan. Protesterande avfärdas som kommunistiska folkfiender och Bryssel jämställs med Sovjet. I ett Sverige som tror sig immunt mot demokratierodering, samtidigt som rättigheter attackeras av våra egna auktoritära, är det värt att lystra.

Som Muriel Blaive sa när jag intervjuade henne för en kommande bok:

”Nya generationer har blivit lika radikala och omogna, med samma tro på enkla, falska, lösningar som när deras föräldrar trodde på kommunismen. Övertygade om hjälte- och offernarrativet. Eftersom de aldrig har fått lära sig om svårigheterna att leva med val på daglig basis i diktaturen. Med andra ord – de är perfekta kandidater för populism.”

ANNONS

Eller med några andra ord: Köp en hippieperuk eller en lägenhet som doftar dissident. I samtiden finns ju inget att protestera mot.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Svart Kleopatra efter hundra år av vittvätt av historien

LÄS MER:AI har gått från grovt till brutalt övertygande

LÄS MER:Carolas syn på svenskhet borde inte förvåna någon

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS