Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Poängen med allt är: vi måste börja kalibrera våra förväntningar på oss själva. Man kan inte springa åt alla håll på samma gång" säger Amanda Kallin, som tillsammans med Tina Mannegren skrivit självstjälpsboken Gå vidare är silver - älta är guld. Bild: Johan Dirfors

Uppmanar till att ge upp i ny bok

Dröm stort, misslyckas större. Lön blir öl baklänges. Ingen öl är en ö. Den debuterande författarduon Amanda Kallin och Tina Mannegren har redan gjort sig kända för sina livsråd på Instagram-kontot personligoutveckling. Nu kommer boken.

Hur tar du dig an ett liv i motvind? En del köper självhjälpsböcker, repeterar affirmationer framför spegeln och inreder sitt hem med väggord som boostar en. Andra stör sig på självhjälpsböcker, repeterar att de inte kan göra allting till 100 procent och skriver en bok om personlig "outveckling". Detta har i alla fall vännerna och Göteborgarna Amanda Kallin och Tina Mannegren gjort. Resultatet heter Gå vidare är silver - älta är guld och är en omvänd självhjälpsbok - en samling tips till dig som vill omfamna det imperfekta.

De är 28 och 29 år, kallar sin generation för en som har växt upp med ironin genom tv-program som Yrrol och NileCity. Idén till boken föddes över en chatt, när de bodde i olika städer. I den ironiserade och filosoferade de över vardagslivet.

– Det vi har märkt under åren är att man försöker bli lycklig på olika sätt. Man tänker att man ska äta rätt enligt rådande trend och vara mindfull i ett år, gör det men blir inte lyckligare. Sen ska man plugga något, satsa allt på karriären och köpa bostadsrätt, men ingenting blir bättre av det heller. Vi har istället valt att nedmontera förväntningarna på oss själva, säger Amanda.

– Det kan kännas lättare att prata på ett ironiskt sätt om sånt som inte är positivt. Det gör vi jämt. Säger "vilken underbar dag det är i dag" när det är 13 grader och regnar, när du har glömt att hämta postpaketet trots påminnelsen och missat tvättiden, säger Tina.

Älta är guld

Den debuterande författarduon är redan kända för sitt Instagram-konto personligoutveckling. Där hade de för ett tag sedan en "ältartävling", där följarna fick skicka in sina bästa eller sämsta historier, beroende på hur man ser det.

På frågan vad de själva ältar, svarar Tina med en historia från högstadiets gympaklass. Hon var egentligen inte särskilt sportig av sig, men gav en dag allt i en fotbollsturnering medan klassen hejade på.

– De ropade "Tina! Tina!" högre och högre och jag kände bara "wow, alla är med mig". Jag körde stenhårt tills att en av mina klasskompisar sprang ut på planen och sa "du ska byta nu" ... det kan jag tänka på ganska ofta.

På årets bokmässa deltar de bland annat i ett författarsamtal, där de ska prata om hur man lyckas skriva en bok fastän man är en person som ständigt skjuter upp allt. Samtalet följs av en signering och ett par tävlingar, där besökare bland annat får dela sitt sämsta ordspråk. Inför Bokmässan har Tina ältat saker in i minsta detalj - och kartlagt alla potentiella katastrofer.

– Om man ältar igenom allt på förhand, blir man lugnare sen. För någon gång kommer det att ältas vare sig man vill eller inte, säger Tina.

Fakta: Amanda Kallin och Tina Mannegren

Om: Amanda jobbar som frilansande grafisk designer, Tina som civilingenjör och managementkonsult. Självstjälpsboken Gå vidare är silver - älta är guld är uppdelad i kapitel: kärlek och relationer, kost och hälsa, jobb och karriär, hem och inredning. Den innehåller både korta guider och filosofiska spaningar.

Deras fem bästa visdomar:

1, Se till att stressa nu, du vet inte om du kommer hinna det sen.

2, Imorgon är ofta en bättre dag att göra allt du hade tänkt idag.

3, Glöm inte att tömma kontot innan den 25:e varje månad för att göra plats för den nya lönen.

4, Vid ledighet: undvik vila för att inte tappa fokus från det som egentligen spelar roll – att ha en riktigt skön ledighet.

5, Allt kommer inte att ordna sig, du kommer behöva ordna allt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.