Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Uppkäftig och analytisk granskning är en bristvara"

Kommentar: Inte bara den som kan sin göteborgska presshistoria med dess förpliktande radikalt liberala tradition måste tacka och ta emot ett projekt som detta, skriver Tomas Forser.

Nu drar han igång det han planerat i ett par år. Dennis Töllborg är sedan 2015 ägare och ansvarig utgivare av Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning.

Töllborg är professor i rättsvetenskap, en orädd fighter och svuren fiende till myglare och de slutna systemens karriärister. Han vet vilka som flyter medströms och är själv motvals och mothårs i strid på strid. Kort sagt ett salt i de debatter som måste föras i en värld av konsensus. 

Planen är att nu ge ut en papperstidning i broadsheetformat på lördagar.
Chefredaktören är utsedd och är den välrenommerade Terje Carlsson, ordförande i Föreningen grävande journalister, en frontfigur i kampen för pressfrihet i en alltmer
hotad medievärld. 

Projektet är förstås riskkalkylerat och släpper första numret av nyutgåvan GHT på Bokmässan i september. Bland vidtalade skribenter märks Hans Blix, Alexandra Pascalidou, Bengt Göransson.

För att fortsättning skall följa krävs läsare villiga att köpa en tidning fylld av nyheter, patos, reportage och krönikor. 

Inte bara den som kan sin göteborgska presshistoria med dess förpliktande radikalt liberala tradition måste tacka och ta emot ett projekt som detta. Uppkäftig och analytisk granskning är en bristvara i dagspressen. Och liberal en beteckning med många schatteringar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.