Fredrik Virtanen och Cissi Wallin.
Fredrik Virtanen och Cissi Wallin. Bild: TT

Uppdrag granskning fälls för #Metoo-avsnitt

Granskningsnämnden för radio och tv fäller SVT:s Uppdrag granskning för intrång i en medieprofils privatliv efter det uppmärksammade programmet om #Metoo förra våren. Programmet frias dock gällande opartiskhet och saklighet.

ANNONS
|

Efter rekordmånga anmälningar till Granskningsnämnden för radio och tv står det klart att Uppdrag granskning både fälls och frias för avsnittet "#metoo och Fredrik Virtanen" som sändes den 30 maj förra året.

Avsnittet fokuserade på svenska journalisters rapportering om #Metooanklagelserna mot medieprofilen Fredrik Virtanen under hösten 2017. I programmet intervjuades en rad personer, bland dem journalisten Cissi Wallin, som anmält Virtanen för våldtäkt.

En polisanmälan som ledde till en förundersökning, som senare lades ner.

LÄS MER:Över 2 000 tittare har anmält UG

Rekordmånga anmälde avsnittet

Avsnittet väckte högljudd kritik och mer än 2 200 personer, ett rekordhögt antal, anmälde det till Granskningsnämnden. Anmälarna var kritiska mot vad de uppfattade som ett ställningstagande för Virtanen och ett ifrågasättande av trovärdigheten hos Cissi Wallin och de andra kvinnor som anklagat honom. Wallin ansåg själv att programmet var ett intrång i hennes integritet.

ANNONS

LÄS MER:"Fallet Virtanen" nu granskat av nämnden

Det förekom också kritik mot uppgifter om en 14-årig flicka som redovisades i avsnittet. Granskningsnämnden anser dock att SVT har visat stöd för dessa uppgifter och att de därför inte strider mot kravet om saklighet.

Både fälls och frias

Programmets angivna syfte var att granska etablerade mediers publiceringar om anklagelserna mot Virtanen. Granskningsnämnden anser dock att för lite av programmets fokus hamnade på detta, och att för mycket hamnade på trovärdigheten i Cissi Wallins berättelse.

Nämnden slår också fast att Uppdrag granskning gjort sig skyldiga till intrång i Wallins privatliv. Detta genom de explicita uppgifter ur polisanmälan och ur den nedlagda förundersökningen som presenterades i avsnittet.

Programmet frias för opartiskhet och saklighet eftersom nämnden inte anser att programmet tagit ställning i skuldfrågan. Man bedömer också att genomgången av anklagelserna mot Virtanen går i linje med Uppdrag gransknings skyldighet att belysa, granska och stimulera till debatt.

ANNONS