Unga muslimer tänker nytt

ANNONS
|

Irshad Manji vill förvandla islam till en modern, tolerant religion som uppmuntrar diskussion - ett projekt hon driver med lysande intelligens och smittande energi, som om det var fullständigt riskfritt och rent av kul. Det gensvar hon möter bland unga muslimer, inte minst i Asien, visar att hon inte är ensam om att önska sig en muslimsk reformation. Hennes bok Det muslimska problemet har getts ut i mer än 30 länder, bland dem världens folkrikaste muslimska stat, Indonesien. De som bor i ett land där det är otänkbart att ge ut boken kan ladda ner en gratis översättning från hennes sajt - versionerna för arabiska, iranska och pakistanska läsare har tillsammans tankats hem över en miljon gånger.

ANNONS

På onsdagen besökte hon Filmhuset i Stockholm för en visning av sin dokumentärfilm Faith without fear. Fritt, självständigt tänkande är lika mycket en muslimsk tradition som en västerländsk, påminner hon, medan hon vandrar bland pelarna i Alhambra. Och de som gjorde slut på islams vetenskapliga och filosofiska storhetstid var muslimerna själva; idag undervisar man inte ens om filosofen Ibn Rushd (en viktig länk mellan grekisk filosofi och den medeltida världen) på universitetet i Kairo, säger hon. Hennes budskap är att religionen har korrumperats av intolerans och kvinnoförnedrande traditioner, och att det är upp till muslimerna själva att lyfta sin tro ur fanatism och inskränkthet: de måste visa att de kan bättre än så.

Sant, men se bara vad 500 års fritt, självständigt tänkande har gjort med kristendomen, säger jag till henne efteråt: nästan ingenting av dess makt återstår. Är hon inte i själva verket en femtekolonnare som vill upplösa islam inifrån?

Manji svarar med en historia. En man som var på väg att lämna islam, besviken på fundamentalismen, berättade för henne att han fick förnyad tro just genom hennes bok.

Sedan 2008 leder hon "The moral courage project" vid universitetet i New York, ett projekt som syftar till att bryta den kollektiva självcensuren inom slutna grupper. Mer om vad hon gör och om de diskussioner hennes bok inspirerar till kan man läsa på irshadmanji.com.

ANNONS

ANNONS