Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Unga lär sig måla graffiti på Röda sten

”Draken” vid Röda sten är Göteborgs första lagliga graffitivägg och i konstant förändring. Under sommaren får en ny generation ungdomar lära sig måla.
– Konst är tyvärr inte tillgängligt för alla som det ser ut i dag men här kan vem som helst testa, säger väninnan Ulrica Hundal som är där med dottern.

De sista sommarvindarna blåser in över Göteborgs hamninlopp och får färgen att spridas ut över ”Draken”, en 41 meter lång graffitiskulptur. Hela sommaren har ungdomar prytt den lagliga väggen med målningar och fått sig en inblick i konstens värld.

– Det här borde finnas i varje stad, utbrister Helena Köpsén från Östersund och tittar på dottern Moa som sitter och skissar på det som ska bli hennes första graffitimålning.

LÄS MER: Gatukonst ska förena Göteborg och Borås – på Landvetter

– Vi hade inget för oss i dag och hittade info om det här på hemsidan, det känns som ett jättefint initiativ. Konst är tyvärr inte tillgängligt för alla som det ser ut i dag men här kan vem som helst testa, säger väninnan Ulrica Hundal som sneglar nyfiket på dottern Alicia som målar för fullt.

– Det är nu jag hade velat testa att måla graffiti!

Konstpedagogen Sifen Widell har under hela sommaren jobbat i en container mellan Röda sten konsthall och Draken för att hålla i workshops och inspirera ungdomar.

– Det finns de som började måla här på fasaden under 90-talet och som nu kommer hit för att måla på Draken. För många ungdomar blir det första gången och när vi tillhandahåller färg och peppar dem är det en tröskel som försvinner, säger hen.

LÄS MER: Göteborg är bäst på nyskapande offentlig konst

”Draken” Göteborgs första lagliga vägg

Draken skapades av konstnären Per Agélii redan 2004 och med förlängningen 2012 blev den Göteborgs första lagliga graffitivägg.

– Draken är i konstant förändring, det är det som är så härligt, säger Sifen Widell.

Ett av målen med projektet är att inte stigmatisera konstformer utan i stället skapa en dialog och inspirera till skapandet av all sorts konst.

Symboler, namn och seriefigurer som Svampbob fyller den 185 kvadratmeter stora ytan vid Älvsborgsbrons södra fäste. Lovis Haglund och Elmer Eklund är här för första gången.

– Jag har testat att måla text och vi gjorde ett fint öga på mitten av draken, säger Lovis stolt och börjar på ett stort blått L som får bli dagens sista verk.

Några 17-åringar har precis blivit färdiga med sina verk för dagen och Sifen tittar på den nytorkade färgen.

– Det är prestigelöst. I graffitivärlden kan det finnas mycket hierarkier kring vem som får måla och var. Men här är alla lika. Ibland har nån stått hela morgonen och gjort ett stort verk och så målas det över en halvtimme senare av barnen. Nånstans är det det som är fint, det förgängliga.

Fakta: Graffiti i Göteborg

  • Projektet ”Sommar på Röda Sten” pågår under semestertiden och riktar sig till barn mellan 3 och 19 år. För mer information om verksamheten se www.rodastenkonsthall.se
  • Draken skapades av Per Agélii 2004 med förlängning 2012 för att bli Göteborgs första laglig vägg. Draken är 41meter lång och väger ca: 27 ton.
  • Göteborgs största vägg – graffitifamet finns på baksidan av parkeringshuset på Saturnusgatan i Bergsjön och är över 100 meter lång.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.