Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Unga IS-kvinnor i fokus i SVT:s nya serie "Kalifat"

Bilden på tre tonårstjejer på väg till IS i Raqqa, fångade av en kamera på Gatwick, sådde fröet till SVT-serien "Kalifat". Trots det tunga ämnet beskriver skådespelarna dramat som "det roligaste de gjort".

Manusförfattaren Wilhelm Behrman, som tillsammans med Niklas Rockström skapat "Kalifat", fick idén när han i februari 2015 såg de omtalade bilderna på tre brittiska tonårstjejer som rymt hemifrån och fångats av övervakningskameror på flygplatsen Gatwick på sin resa för att ansluta till IS.

– Jag blev så himla berörd, antagligen hade det att göra med att jag har en dotter i samma ålder. Hur kan något sådant här förstås? Hur kan personer fatta sådana beslut när de är så unga? Jag kände att jag måste undersöka det, säger Wilhelm Behrman.

LÄS MER: Recension: "Kalifat" – SVT

"Det var tufft"

Skådespelarna Nora Rios, Aliette Opheim och Gizem Erdogan gör de tre huvudrollerna i serien. Rios och Erdogan spelar unga kvinnor som valt att resa från Sverige för att ansluta sig till IS. Opheim spelar Säpo-agenten som får nys om att ett terrordåd planeras.

De har alla tre lagt ner mycket tid och energi på researcharbete inför rollerna och beskriver inspelningarna i Stockholm och i Amman i Jordanien (som får föreställa Raqqa) som utmanande men också som något som gav dem positiva minnen för livet.

– Det var tufft. Långa dagar med intensivt arbete. Man kom in som i en bubbla och för mig, som är i början på karriären, satte det verkligen ribban för hur bra en produktion kan vara, säger Nora Rios.

Hon spelar tonårstjejen Sulle, som revolterar och söker sin identitet, och får upp ögonen för elevassistenten Ibbe (Lancelot Ncube) i skolan. Han bekräftar henne och får henne att känna sig vuxen, men hon manipuleras in i radikalisering.

– Sulle får med sig sin bästa kompis och sin syster på att resa till Raqqa. De har värvats på olika sätt och det är något jag har lärt mig i min research, att även om det finns gemensamma nämnare så har varje individ sin resa in i radikaliseringen. säger Nora Rios.

Samtidigt sitter Parvin, spelad av Gizem Erdogan, fast i en lägenhet i Raqqa, med bebis på armen och maken Husam (Amed Bozan) som är IS-krigare. Hon fruktar för sitt och barnets liv och kontaktar Säpo-agenten Fatima (Opheim) för att få hjälp att ta sig därifrån. I utbyte säger hon sig ha information om ett planerat terrordåd i Sverige.

"Extrema kontraster"

Hösten 2018 gjordes filminspelningarna i Jordanien, en intensiv period som svetsade samman teamet.

– Det var extrema kontraster. Vi bodde på fint hotell och kördes i Mercedes till inspelningarna i en förort till Amman, ett fattigt område där många syriska flyktingar levde. Vi jobbade 15 timmar om dagen i en liten trång lägenhet och man åt typ en hummus om dagen, säger Gizem Erdogan.

Kan man ha roligt på en sådan inspelning?

– Jag har aldrig haft roligare i mitt liv. Du kommer dö när du ser serien och tänka att hur kan hon sitta och säga att det här var kul att spela in? Men det är någonting med att jobba med så begåvade människor och få gå in i en värld med en gemensam vision. Det var en ynnest, helt magiskt, säger hon.

LÄS MER: SVT skildrar terrorn inifrån

"Kände mycket ansvar"

Regissören Goran Kapetanovic förstår vad hon menar, även om han invänder mot ordet "roligt".

– Jag har aldrig sett så mycket tårar, svett och frustration även om det är klart att vi skrattade också. Det är allmänt känt att det uppstår svart humor när man jobbar tajt under tuffa förhållanden. Jag kände mycket ansvar för alla, det var många psykologiska samtal, säger han.

Han är stolt över vad de lyckades uppnå.

– Det är inte en glamorös serie, vi har valt att filma väldigt dokumentärt med långa scener. Men intensiteten i skådespeleriet är på en nivå jag inte själv sett mycket av i svensk film. Det är väldigt trovärdigt och annorlunda.

"Kalifat"

En thrillerserie i åtta delar som utspelar sig i Sverige och Syrien under 2015, då några unga kvinnors öden flätas samman, samtidigt som en jakt mot klockan pågår för att stoppa ett planerat terrordåd.

Manus: Wilhelm Behrman och Niklas Rockström.

Regi: Goran Kapetanovic.

Premiär: Söndag 12 januari i SVT 1.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.