Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Unga flyktingar ordnade egen festival

Politikersamtal, hiphop, poesi och filmvisning. Mitt i valhelgen lyckades fyra flyktingkillar fixa en tvådagars kulturfestival på Heden, med Lani Mo och Vic Vem som huvudakter.

– Snabba svar nu, ska brottsligheten hejdas med fler poliser eller mer sociala insatser? säger artisten Pamoudou från Panetoz.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han håller i ett samtal om flyktingpolitik med politiker från en rad partier. Av de styrande i kommunen är det bara KD, M och SD som har tackat nej.

"Var lite nervös innan"

Tidigt på lördagseftermiddagen är det glest i publiken i cirkustältet och regnet öser ner. Bättre drag var det under festivalens första kväll, då Lani Mo var dragplåster.

–Det var fantastiskt! Ungdomarna hade kul, de gillar ju Lani Mo. De äldre vet jag inte riktigt, säger Sakhi Husseini med ett leende.

LÄS MER: Flyktingkillar fixar helgens festival på Heden

Han är en av fyra unga flyktingkillar som tillsammans har ordnat festivalen. Nu känner han sig stolt.

–Jag var lite nervös innan, men när det rullade igång och man märkte att det här går ju bra, då var det "Yay! Vi har lyckats!". Det var den bästa känslan, säger han.

"När hände det senast?"

Kalle Karlsson på föreningen Kultur 4ür Göteborg, som har stöttat gänget, är mäkta stolt över deras driftighet.

– När hände det senast att fyra unga killar styr upp något sådant här? En har släpat hit en poet från Malmö, en annan har meckat med affischen. De har till och med fixat två internationella bokningar, säger han.

Festivalen har gjorts med regionala pengar till flyktingkultur och alla studieförbund har slutit upp och hjälpt till. Men valet att göra en kulturfestival var killarnas.

– Först ville vi få hit politiker och ta upp hur det är att vara ensamkommande och ställa våra frågor till dem, sen kom vi på att vi kan boka artister också, visa vilka vi är och ha kul, säger Idris Sharafi som även rappar och är dj och konferencier.

Bor tio killar i en kyrka

Han bor med sin familj, har permanent uppehållstillstånd och går teaterprogrammet på gymnasiet. Alla i gruppen har det inte lika tryggt.

– Jag kom till Sverige för tre år sen. Jag har fått första avslaget på uppehållstillstånd och har överklagat men inte fått något svar. Nu bor vi tio killar i en kyrka i Majorna ... det är okej, säger Sattar Gholami.

Mitt i allt det jobbiga har han lyckats skriva och ge ut diktsamlingen Som en flyktingfågel i öknen. Det är också han som har fått hit politikerpanelen.

– De ensamkommande kämpar och bidrar till att göra Sverige till en bättre plats. De förtjänar verkligen att stanna. Jag hoppas att de får det, säger Idris Sharafi.

– Det är tungt när man ser så många vänner runtomkring som har problem och mår dåligt. Det påverkar såklart, men jag skriver av mig i min musik, säger Sakhi Husseini.

Fakta: Kärlek åt alla, Sverige för alla

En kulturfestival som kommit till med stöd från Västra Götalandsregionen och Liseberg. Inträdet är gratis.

Studieförbunden, Kultur 4ür Göteborg och Agape står som arrangörer.

Bland artisterna märks Vic Vem, Lani Mo, Mushtaq, Zartosht och Hosein. Därtill filmvisning, poesiläsning och politikersamtal med Pamoudou från Panetoz.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.