Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Cia Karlsson
Bild: Cia Karlsson

Ulf Johansson lämnar "Uppdrag granskning"

Efter två år på posten lämnar Ulf Johansson rollen som ansvarig utgivare för "Uppdrag granskning". Till sommaren går den 61-årige grävchefen i pension.
– Det är en grej som jag och min fru har planerat i många år, säger han.

Ulf Johansson har varit ansvarig utgivare i ett kvarts sekel. Genom åren har han haft en rad tunga chefsuppdrag som för SVT-programmen som "Rapport", "Aktuellt" och "SVT Opinion".

2018 tog Ulf Johansson över som projektledare och ansvarig utgivare för "Uppdrag granskning" efter Nils Hansson, som lämnade efter fjorton år på posten. Den nya tjänsten ledde till att han hamnade på GP:s maktlista två år i rad. I mellandagarna kommenterade Ulf Johansson att han tyckte att det var en rimlig utnämning.

– Det känns väl bra, men det inte helt orimligt eftersom programmet har en stor tyngd, säger han.

LÄS MER: Grävchefen Ulf Johansson: "Viktigt att vi också blir granskade"

LÄS MER: Göteborgs mäktigaste 2019: Media

Men till skillnad från sin företrädare Nils Hansson blir den en kort period för honom vid "Uppdrag gransknings" roder, trots att det är några år kvar till den officiella pensionsåldern. Skälet är en överenskommelse med frun.

– Nu när jag hamnade på "Uppdrag granskning" hade jag nog inte haft något emot att jobba lite till. Men hon har ställt upp på alla jobb jag har haft. Det är lite att betala tillbaka.

– Sen har jag varit utgivare i 25 år. Det har varit fantastiskt men också väldigt låst. Det ska bli skönt att få vara lite mer fri.

Är det något från dina år som utgivare som du kommer ihåg särskilt?

– Minuset med att jobba med så kontroversiella frågor är att det blir väldigt mycket hot och hat. Men andra sidan beror detta på att SVT har ett sånt oerhört genomslag att det är många som har synpunkter. De förstår att det får konsekvenser när vi publicerar något.

På tal om konsekvenser, är det något beslut du ångrar?

– VI har ett enormt ansvar för det vi publicerar. Det måste man hela tiden ha med sig. När vi gör utvärderingar kan man ibland tänka att vi borde gjort annorlunda. Men jag kan inte säga att jag ångrar någon enskild publicering.

Det måste ändå vara skönt att känna inför pensionen?

– Ja, fast det är min bild förstås. Jag är ju part i målet. Andra kan nog tycka annorlunda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.