Udda, rolig, stjärnspäckad komedi

ANNONS
|

Har någon verkligen läst Laurence Sternes roman The life and opinions of Tristram Shandy, gentleman? Boken, publicerad i nio volymer mellan 1759 och 1767, är välkänd av litteraturvetare, men få lär nog ha svept denna beryktat komplexa best.

Nu verkar ödet vilja att också Michael Winterbottoms filmatisering av romanen blir en väl bevarad hemlighet. I helgen slank denna pärla till film diskret in på repertoaren utan att distributören Atlantic ens bemödade den en pressvisning i Göteborg. Dömd till dvd-hyllan, men först en kort repa på bio för att samla tärningar och stolar att pryda fodralet med.

Det är säkert förtvivlat svårt att marknadsföra en film som inte går att återberätta, baserad på en roman som inte går att filmatisera, men varför ge tappt? Winterbottoms Tristram Shandy är helgjuten brittisk smartness - en fest för vänner av pretentiösa, referenstunga verk med drag av Fellinis 8 1/2 (här plankad grovt), mumma för sådana som fnissar inåtvänt åt ironiska cameoroller och finstilta korshänvisningar. Annars borde filmen gå att sälja rakt av: En udda och rolig komedi - baserad på ett litterärt mästerverk! - om den kände skådespelaren Steve Coogan vars liv och roll flätas ihop under en stjärnspäckad filminspelning i vacker slottsmiljö.

ANNONS

Hinner du inte iväg finns alltid den sällsynt fyndiga sajten www.tristramshandymovie.com. Där kan man förutom synopsis och intervjuer läsa varför Sternes roman, som Coogan i filmen beskriver som "A masterwork of postmodernism before there was any modernism to be post", förtjänar en avdamning. Fyra ex på bibblan.

Sven Rånlund

ANNONS