Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sveriges Kinaambassadör Anna Lindstedt utreds efter vad UD kallar för "det felaktiga agerandet i samband med händelserna i slutet av januari." Bild: Leif R Jansson / TT

UD: Kina-ambassadören gjorde fel

Sveriges ambassadör i Peking, Anna Lindstedt, agerade felaktigt i samband med ett möte om den fängslade Gui Minhai, som hans dotter Angela Gui har berättat om. Det menar UD som nu har påbörjat en intern utredning.

Den svenske, och tidigare Göteborgsbaserade, bokförläggaren Gui Minhai har suttit fängslad i Kina i flera omgångar sedan 2015. Hans fall har väckt mycket uppmärksamhet och fått många att engagera sig. Inte minst hans dotter Angela Gui som har försökt att väcka opinion för att få honom frisläppt.

Nu beskriver hon i ett blogginlägg detaljerna kring ett möte som ska ha ägt rum i Stockholm i januari. Ett möte som nu utreds av Utrikesdepartementet.

"Vad jag trodde skulle vara ett möte om den svenska regeringens senaste försök att få min far utsläppt visade sig vara något rätt annorlunda."

Angela Gui skriver i blogginlägget om hur hon kontaktats av Sveriges ambassadör i Peking, Anna Lindstedt, som bad henne att komma till Stockholm.

Hon berättar att det rörde sig om ett möte med två kinesiska affärsmän, som skulle hjälpa henne att få Gui Minhai fri. Träffen ägde huvudsakligen rum i en privat hotellounge och pågick under ett par dagar. Anna Lindstedt ska hela tiden ha varit närvarande.

Angela Gui påpekar dock att stämningen efter ett tag blev hotfull och att affärsmännen uppmanade henne att inte prata offentligt om mötet eller hennes pappa.

"Han började ställa frågor till mig som 'vad är viktigast för dig? Dina värderingar eller din far?' När jag påpekade att affärsmannen var manipulerande sade ambassadör Lindstedt att hon var ledsen att jag kände så".

Angela Gui kämpar för frigivandet av sin far Gui Minhai.. Bild: Anders Ahlgren/SvD/TT

Utrikesdepartementet kände inte till händelsen

När Angela Gui väl hade lämnat hörde hon av sig till Utrikesdepartementet och ska då ha fått veta att de inte kände till mötet. "De hade inte ens informerats om att ambassadören var i landet" skriver hon.

Sedan historien blev offentlig har UD inlett en intern utredning av vad de själva kallar för "det felaktiga agerandet i samband med händelserna i slutet av januari". Under tiden har ambassaden i Peking fått en ny tillförordnad chef.

"De uppgifter om hotfulla situationer och försök till tystande som framkommer av Angela Guis text tas – precis som andra sammanhang där yttrandefriheten inte respekteras fullt ut – på allra största allvar."

Det skriver Rasmus Eljanskog, presskommunikatör på myndigheten, i ett mejl, men påpekar att de inte närmare kommer att kommentera detaljerna i det som Angela Gui beskriver.

Rasmus Eljanskog skriver också att han inte vill spekulera i om mötet kan ha skadat arbetet med Gui Minhai men att "regeringens engagemang för att han ska återges friheten och förenas med sin familj fortsatt bedrivs med kraft."

Anna Lindstedt har varit Sveriges ambassadör i Peking sedan 2016. Hennes tjänst är dock sedan tidigare utlyst eftersom hon var tänkt att tillträda som Agenda 2030-ambassadör i mars. Om den interna utredningen påverkar de planerna är i nuläget oklart.

GP har sökt Anna Lindstedt för en kommentar men utan framgång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.