Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det amerikanska tv-programmet ”Cops” läggs ner efter de stora protesterna i USA som följt efter George Floyds död. Bild: Matt York
Det amerikanska tv-programmet ”Cops” läggs ner efter de stora protesterna i USA som följt efter George Floyds död. Bild: Matt York

TV-serien ”Cops” ställs in efter Black Lives Matter-protester

Efter 32 säsonger av ”Cops” avblåser kanalen Paramount Network den amerikanska tv-serien, enligt Variety.

I långköraren ”Cops” fick publiken följa med poliser som jagade misstänkta brottslingar ute på fältet. Men efter de massiva protester som följt efter George Floyds död, valde Paramount Network att ta bort förra veckans program från tablån. Nu står det klart att kanalen helt droppar tv-serien, enligt Variety.

– ”Cops” är inte på Paramount Network längre och vi har inga nuvarande eller framtida planer för att det ska återvända, säger en talesperson för kanalen, enligt The Hollywood Reporter.

LÄS MER: Rikta kameran från offer till förövare

Det första avsnittet av ”Cops” sändes 1989 på kanalen Fox, som sände 25 säsonger. Programmet blev genom åren kritiserat för att glorifiera polisbrutalitet och att profitera på misstänktas motgångar. 2013 startade medborgarrättsgruppen ”Color of Change” en kampanj för att Fox inte skulle fortsätta sända programmet. Samma år plockade Spike TV (som senare bytte namn till Paramount Network) upp programmet.

”Live PD” är en annan tv-show där man får följa med i polisernas arbete, och dessutom i realtid. I helgen ställdes den också in för att visa respekt för George Floyds familj. Om programmet kommer fortsätta sändas framöver är oklart. I mars 2019 dödades den svarta mannen Javier Ambler, medan kamerorna rullade i programmet. Enligt The Guardian var Ambler på väg hem i sin bil från en pokermatch och hade sina helljus på.

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.