Två Nobelpris i litteratur kommer att delas ut

På tisdagen kom beskedet: Svenska Akademien får grönt ljus för att dela ut litteraturpriset i år. "Det känns väldigt skönt", säger Anders Olsson, Akademiens ständige sekreterare, till GP.

ANNONS
|

Beskedet om att priset åter ska delas ut kommenteras med glädje, ett visst lugn och lättnad i rösten av Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson.

– Det känns väldigt skönt, fantastiskt helt enkelt, säger han till GP.

– När vi var värst ute förra året sades det att det skulle ta sex, sju år att läka såren. Vi har haft jättestora problem, men arbetet med att läka har gått snabbare än jag trott. Vi har förstås ändå mycket arbete kvar och är ödmjuka inför det.

Det var den 4 maj förra året som Anders Olsson, då tillförordnad ständig sekreterare i Akademien, levererade beskedet: Inget Nobelpris i litteratur skulle delas ut 2018. Det historiska beslutet motiverades med att det fanns "ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden".

ANNONS

Litteraturpristagaren Kazuo Ishiguro tar emot Nobelpriset i litteratur av kung Carl XVI Gustaf under Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm 10 december 2017.
Litteraturpristagaren Kazuo Ishiguro tar emot Nobelpriset i litteratur av kung Carl XVI Gustaf under Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm 10 december 2017. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Anders Olsson berättar nu att man haft en nära dialog med Nobelstiftelsen för att nå fram till dagens besked – och att man ända sedan maj 2018 haft målet att kunna dela ut två priser i år.

– Det har funnits meningsskiljaktigheter, men arbetet har ändå kommit framåt hela tiden.

Vad har varit avgörande tror du, i det arbetet?

– Att vi kunde komma till en förlikning med Katarina Frostenson, att vi gjort lyckosamma inval och organisatoriska förändringar.

Öppnar för tidsbegränsning

Nobelstiftelsen, som meddelade sitt beslut under tisdag förmiddag, betonade att man haft en nära dialog med Svenska Akademien om de problem som uppstått i slutet av 2017 och början av 2018.

"Flera viktiga förändringar har sedan dess genomförts. Akademiens regelverk har ändrats och gjort det möjligt för ledamöter att avgå. Stadgarna har förtydligats. Flera nya ledamöter har valts in. I akademien ingår inte heller längre ledamöter som är föremål för jävs- eller brottsutredningar. Även om det kommer att ta tid att fullt ut återupprätta förtroendet anser Nobelstiftelsens styrelse att förutsättningarna nu är goda för detta", skriver man i ett pressmeddelande.

Nobelstiftelsen skriver också i sitt pressmeddelande att man vill utreda "möjligheterna att införa någon form av tidsbegränsning för ledamotskap för att förenkla en framtida kontinuerlig förnyelse av verksamheten".

ANNONS

GP:s Kulturchef Björn Werner ser positivt på beskedet.

– Ett klokt beslut av Nobelstiftelsen. Svenska Akademien har visat på stor vilja till förändring och också skapat förutsättningar för att klara av uppgiften under 2019. Men, det hade gott räckt med ett, säger han.

Även kollegan Björn Wiman, kulturchef på DN, tidningen som först skrev om anklagelserna mot den så kallade kulturprofilen vilket sedan växte till en härva av bråk och skandaler, ställer sig frågande till beslutet om att dela ut två pris.

– Framför allt är det olyckligt för den som kommer att tilldelas 2018 års pris. Det priset kommer för alltid att vara symboliserat med det skandalösa sätt som Svenska Akademien hanterade anklagelserna mot kulturprofilen, säger han till TT.

Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare för Svenska akademien ger beskedet att Nobelpriset i litteratur inte kommer att delas ut 2018, under en intervju med TT Nyhetsbyrån.
Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare för Svenska akademien ger beskedet att Nobelpriset i litteratur inte kommer att delas ut 2018, under en intervju med TT Nyhetsbyrån. Bild: Janerik Henriksson/TT

Engdahl ut ur Nobelkommittén

Under tisdagen skickade även Akademien ut ett pressmeddelande där man förklarade att Horace Engdahl, tidigare ständig sekreterare, och en av centralfigurerna under de senaste årens turbulens, lämnar sin plats i Nobelkommittén, det vill säga den grupp ledamöter som utser Nobelpristagarna.

Bakgrunden är att inga ledamöter får vara förknippade med det gångna årets händelser.

– Vi har varit tvungna att ta hänsyn till önskemål Nobelstiftelsen haft, det är sådant som händer när man vill nå fram till enighet, säger Anders Olsson till GP

ANNONS

I nuläget finns inga tankar på att ersätta Horace Engdahl i kommittén, enligt Anders Olsson.

Nobelkommitté består fortsättningsvis av fyra ledamöter i Akademien: Per Wästberg (ordförande), Kristina Lugn, Anders Olsson och Jesper Svenbro, och fem externa sakkunniga: GP:s kritiker Mikaela Blomqvist samt Rebecka Kärde, Kristoffer Leandoer, Henrik Petersen och Gun-Britt Sundström.

LÄS MER: De utser nästa Nobelpristagare i litteratur

LÄS MER:Sara Danius lämnar Svenska Akademien

LÄS MER:Sara Danius: "Jag har inte begärt 13 miljoner"

LÄS MER:Sara Danius ska ha tack

LÄS MER:Horace Engdahl tvingas bort från Nobelkommittén

Fakta: Därför blev det inget Nobelpris 2018

I maj 2018 meddelade Svenska Akademien att man sköt upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren, förtydligade Akademien, skulle i stället utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

I pressmeddelandet hette det att man sköt upp priset mot bakgrund av krisen i Akademien: "Beslutet har fattats mot bakgrund av en numerärt försvagad Akademi och av ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden. Prisarbetet har kommit långt och fortsätter under året som tidigare, men det är nödvändigt att Akademien får tid att återställa sin fulla styrka, engagera ett större antal aktiva ledamöter och återskapa förtroendet för sin verksamhet innan nästa litteraturpristagare utses."

Hösten 2018 bildade Akademien en ny Nobelkommitté bestående av fem akademiledamöter och fem externa sakkunniga. Den nya kommittén har nu tagit fram sin långa lista, som består av omkring 180 förslag på potentiella Nobelpristagare. (TT)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS