Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två får Katapult-priset

Katapultpriset går i år till två. Juryn kunde inte välja mellan poeterna Elise Ingvarsson i Göteborg och Martin Högström i Stockholm.
Katapultpriset på 50 000 kronor går till en skönlitterär författare som debuterat föregående år. För första gången går det nu till två författare som får hälften var av prissumman. Juryn skriver att Elise Ingvarsson och Martin Högström är så olika och båda värda att uppmärksammas att det inte var möjligt att välja.
Juryn menar att Elise Ingvarssons diktsamling, Beror skrymmande på, med både allvar och befriande humor skriver om människans stora livsfrågor och att hon omedelbart befäster en ställning som betydelsefull lyriker.
- Jag blev mallig. Nej, glad och stolt ska jag säga, säger Elise Ingvarsson och berättar att hon fick beskedet bara en kort tid efter att hon fått veta att hon inte skulle få Borås tidnings debutantpris som hon nominerats till.
Hon är uppvuxen norr om Borås och bor sedan några år i Göteborg där hon varvar sitt skrivande mellan studier i franska och litteraturvetenskap med ett jobb som postsorterare. Upprinnelsen till boken, som hon arbetat med i flera år, är att hon gick en skrivarlinje på Nordiska folkhögskolan i Kungälv.
- Jag kom på att jag kunde skriva, att det var en möjlighet och hade väl inte sett det så tidigare, säger hon.
- Hade jag inte fått priset skulle jag fortsatt ändå. Men det är uppmuntrande, man blir lite stärkt.
Martin Högström får priset för sin bok Transfutura som "på ett fascinerande sätt både klargör och fördunklar och som visar att en genomgång av typografins historia också kan vara poesi", skriver juryn.
- Egentligen har jag tyckt att grafisk formgivning och det litterära är två väldigt skilda verksamheter. Poesin svarar inte på något problem, medan grafisk formgivning alltid löser någon form av problem eller uppdrag. Men jag har väl kombinerat det på något sätt ändå, säger Martin Högström som arbetat i Stockholm som grafisk formgivare i flera år.
Katapultpriset delas ut av författarförbundets skönlitterära sektion i nästa vecka. Förra året prisades Ida Börjel för diktsamlingen Sond och 2004 Alexandra Coelho Ahndoril för romanen Stjärneborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.