Två av verken på Borås konstbiennal vandaliserade

Joe Namys textilkonstverk ”The curtain of the sky” eldades upp natten till lördagen. Natten innan slets en figur loss från Shilpa Guptas staty och slängdes i Viskan.
– Nu är vi väldigt oroliga för de övriga konstverken, säger Eva Eriksdotter, konstnärlig ledare för Borås konstbiennal.

ANNONS
|

Borås konstbiennal som invigdes 29 maj har hunnit pågå i en vecka. Ett av de mest välbesökta verken har varit ”The curtain of the sky”, placerat över bron till Stadsparken. Verket, av den amerikansk-libanesiske konstnären Joe Namy, skapades av tyg insamlat av Boråsare. De väldiga himmelsgardinerna syddes sedan upp av en grupp nyanlända i den så kallade textilhubben på Vuxenskolan, efter digitala instruktioner från konstnären.

– Många här i Borås har haft en särskild personlig relation till verket, så det har blivit väldigt mycket känslor kring detta, säger Eva Eriksdotter, chef på Borås konstmuseum och konstnärlig ledare för den pågående biennalen.

ANNONS

LÄS MER:Recension: Borås art biennial 2021: ”Deep listening for longing”

Bara aska blev kvar

Natten till lördagen eldades verket upp. Kvar av gardinerna, i himlens alla blå nyanser, finns nu bara aska.

– Det är fruktansvärt beklagligt och så oerhört tråkigt, kommenterar Eva Eriksdotter.

– Särskilt beklämmande är det när man vet hur mycket arbete som ligger bakom ett verk som det här.

Konstnären Joe Namy informerades under lördagen om att verket är totalförstört.

– Hur vi ska ersätta honom och hur vi gör med den resterande delen av verket ”The curtain of the sky”, ett ljudverk, har vi inte fattat beslut om än, säger Eva Eriksdotter.

Slängde del av staty i ån

Joe Namys textilkonstverk är inte heller det enda konstverk som förstörts under årets konstbiennal i Borås. Redan torsdag natt gav sig okända våldsverkare på indiska Shilpa Guptas staty. Verket, som föreställer en människa som sitter på en stol och betraktar ett träd, vandaliserades.

– De lyckades få loss människo-figuren från stolen, och slängde honom i Viskan, berättar Eva Eriksdotter.

LÄS MER:Här är Göteborgs konstverk som försvunnit eller förstörts

På måndag ska hon och övriga ansvariga på Borås konstbiennal ta kontakt med ett gjuteri i Italien för att se om Guptas verk, som saknar titel, går att återställa.

– Vi har haft två vandaliseringar på två dygn. Nu är vi väldigt oroliga för de övriga konstverken, säger Eva Eriksdotter.

ANNONS

Vakter ska öka säkerheten

På Stora torget i Borås kan biennalens besökare exempelvis se ett större verk av amerikanska skulptören och fiberkonstnären Janet Echelman. En världsstjärna vars verk ska vidare till Helsingfors i höst efter tiden i Borås.

– Nu har vi tagit in vakter från Securitas som patrullerar, för att förstärka säkerheten, säger Eva Eriksdotter.

Även i fjol vandaliserades konstverk på Boråsbiennalen, exempelvis ett verk av den egyptiska konstnären Iman Issa.

En polisanmälan om skadegörelse har gjorts vad gäller verket ”The curtain of the sky”. Då brandorsaken är oklar har förundersökningen dock lagts ner enligt Borås tidning, som pratat med Linnea Boström, jourhavande förundersökningsledare vid Boråspolisen.

Borås konstbiennal invigdes av kultur- och demokratiminister Amanda Lind och pågår fram till 26 september.

LÄS MER:Hbtq- och normbrytande konst vandaliserad

LÄS MER:Vandaliserade tavlan ”Karl Xll:s likfärd” – nu åtalas 30-åringen för grov skadegörelse

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS