Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tusentals vill isolera sig i en fyr under Göteborgs filmfestival

Gensvaret har varit enormt för Göteborgs filmfestivals mest spektakulära upplevelse: filmvisning för en person, isolerad i fyren Pater Noster.
– Det kommer in över tusen ansökningar varje dag, från olika håll i världen, berättar filmfestivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg.

Pater Noster är en ensligt belägen fyr på Hamneskär utanför Marstrand i södra Bohuslän. Här kommer Göteborgs filmfestival, som GP tidigare kunnat berätta, inför invigningen den 29 januari, att bygga upp en unik biograf med plats för en enda person.

LÄS MER: Nu kan du se film på Pater Noster – ensam

Den utvalda får möjlighet att ta del av fyra till fem premiärer per dag under en vecka. Hen förväntas också kontinuerligt berätta om sin vistelse i självvald isolering, med film som enda sällskap.

– Många har ju fått anpassa sig till just det under pandemin: att ha film som enda sällskap, ibland kanske också som tröst, säger filmfestivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg.

Över tusen ansökningar – per dag

Sedan början av januari har han och kollegorna på Göteborgs filmfestival fått in en överraskande stor mängd ansökningar om att få isolera sig i fyren.

– Det kommer in över tusen ansökningar varje dag, och vi har verkligen inte hunnit gå igenom alla än, berättar Jonas Holmberg.

LÄS MER: Så är det att se film i en sarkofag

Ansökningarna varierar dessutom väldigt:

– Avsändarna är unga, gamla, okända eller jättekända, några är filmskapare, andra stora filmpersonligheter. Gensvaret har varit stort över hela världen. Vi får ansökningar från Kina, USA, Mexico, ja, från många olika håll. I går rapporterade CNN om Trump, Trump, Trump och så om vår Pater Noster-visning. Vi märker att det här verkligen är något som slår an en sträng hos folk överallt.

Vem som till sist får chansen att se bio live i den ödsliga fyren under den i övrigt digitala filmfestivalen kommer att avgöras genom intervjuer. 17 januari är sista ansökningsdagen, och 19 januari meddelas vem det blir som får börja packa för en vecka i avskildhet på Pater Noster.

LÄS MER: Välkommen på gynekologisk bio med Anna Odell

Filmexperimentet är en del i årets festivalsatsning ”The isolated Cinema”. Förutom upplevelsen i den ensamma fyren, ”The lonely lighthouse”, erbjuds en festivalbesökare i taget också se film plats på ett övergivet Scandinavium (”The deserted arena”) respektive i biografen Drakens nu ödsliga salong med plats för drygt 700 gäster.(”The empty theatre”) Biljetter till dessa övriga ensamma filmvisningar kommer att lottas ut.

LÄS MER: Här är Majornas egna nya queer-kanal SAQMI Play

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.