OBS Bilden är manipulerad. Färgläggningen är gjord digitalt Foto: Michael Erhardsson Illustration/färgläggning: GPLäckö Slott.
OBS Bilden är manipulerad. Färgläggningen är gjord digitalt Foto: Michael Erhardsson Illustration/färgläggning: GPLäckö Slott. Bild: Foto: Michael Erhardsson Illustration/färgläggning: GP

Turistfavoriten Läckö slott ska få en annan kulör på fasaden

Turister har i generationer vallfärdat till det vackra, kritvita Läckö slott. Nu ska fasaden målas om - i en gulare nyans.
– När arbetet är klart kommer slottet att se ut som det gjorde på 1600-talet, säger slottsarkitekten Allan Ahlman.

ANNONS
|

Läckö slott ligger på Kållandsö i Lidköpings kommun, och är kanske det närmaste vi kommer ett klassiskt sagoslott i Sverige. Nu ska det få en nygammal kulör.

Nya Lidköpings-Tidningen, som var först med att berätta om planerna, skriver att den kritvita fasaden ska bytas till en gulare variant.

– Jag förstår att många besökare kan komma att reagera på den nya kulören och jag har all respekt för bilden av Läckö som ett kritvitt slott, säger slottsarkitekten Allan Ahlman.

Men faktum är att den vita färgen, som hämtad från Disneys sagoslott, är ett resultat av 70-talets sätt att ta hand om hus och byggnader. Putsen som användes var hård och tättslutande vilket med tiden gett upphov till fuktskador och rödalger.

ANNONS

– Man hade en annan syn på byggnadsvård inte bara under 70-talet utan även under 50- och 60-talet. Det fanns en stor tilltro till moderna material. Jag ska absolut inte raljera över det, en del fungerade bra, men idag har vi samlat på oss mer kunskap, säger Allan Ahlman.

Kanske kan det se ut såhär om Läckö slott får byta färg? OBS Bilden är manipulerad. Färgläggningen är gjord digitalt

Foto: Michael Erhardsson Illustration/färgläggning: GP.

Använder kalk från Kinnekulle

Tillsammans med sina kollegor och samarbetspartners har Ahlman forskat kring hur Läckö slott såg ut på 1600-talet och tagit fram en lokalt producerad puts, med kalk från Kinnekulle, som så långt det är möjligt liknar den som användes när Magnus Gabriel De la Gardie när Läckö slottet färdigställdes under mitten av 1600-talet.

– De la Gardie gjorde ett antal påbyggnader och utbyggnader vilket gjorde att det som varit yttervägg på vissa ställen blev innervägg, så där har vi kunnat jämföra med vår nya produkt.

Arkitekten hinner gå i pension innan det är klart

Ahlman menar att den nya putsen håller hög teknisk nivå och är väl anpassad till underlaget. Arbetet med att lägga den nya putsen kommer dock att ta lång tid, det lär dröja decennier innan slottets fasad är helt uppdaterad.

ANNONS

– Den nya putsen har en gulare nyans, men skillnaden är egentligen inte så dramatiskt. Det kommer under lång tid skifta mellan olika delar av fasaden och då vill man inte att det ska bli för mycket som skiljer, noterar Allan Ahlman.

Kommer du kunna vara med hela vägen och avsluta arbetet tror du?

– Jag hinner gå i pension. Det här är något som påbörjats och så hoppas vi på ett bra resultat. När slottet är klart vill känna att vi har ett Läckö som ser ut som det gjorde på 1600-talet.

Fotnot: Det formella beslutet kring renoveringen av Läckö slott är ännu inte klubbat hos förvaltaren Statens fastighetsverk. Men enligt Allan Ahlman råder enighet kring kulören på putsen. Den interaktiva illustrationen är inte att betrakta som en exakt bild av hur slottet kommer att se ut.

Läckö slott

Slottet ligger på en udde i Ekens Skärgård i Vänern.

Läckö slott nämns första gången i skrift 1294 av skarabiskopen Brynolf Algotsson och fyra år senare lades grunden till en befäst borg med ett mindre antal enkla hus inom en skansmur. Efter en brand på 1470-talet så utvidgades borgen.

Fältherren Jacob Pontusson De la Gardie fick Läckö i förläning år 1615. Greven företog stora om- och tillbyggnader och bland annat fullbordades huvudborgens tredje våning. Sonen Magnus Gabriel De la Gardie övertog sedan slottet och grevskapet.

1654 satte han igång stora byggnadsarbeten. Slottskyrkan byggdes och förborgen fick nya rum och bostäder åt tjänstefolket.

Idag ägs slottet av svenska staten och förvaltas av Statens fastighetsverk. Läckö slott är ett statligt byggnadsminne sedan 1935.

Slottet är öppet för allmänheten.

År 2001 blev Läckö valt till Sveriges vackraste slott och 2013 vann slottet Stora turismpriset.

Källa: Västarvet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS