Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mariya Voyvodova ordförande i kulturnämnden Bild: Olof Ohlsson
Mariya Voyvodova ordförande i kulturnämnden Bild: Olof Ohlsson

GP Kultur: Turerna kring Film i Väst är som scener ur en dålig film

Tre av Göteborgs kulturnämnds ledamöter, med ordförande Mariya Voyvodova (S) i spetsen, svarar nu på det stora uppropet på GP Kultur från lokala filmarbetare. "Ingen tjänar på det drama som spelats ut den sista tiden" skriver de.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Som scener ur en riktigt dålig film – så kan de senaste turerna kring Film i Väst beskrivas. Den verkliga kalkonen var uppmaningen att bryta samarbetet med Gothenburg Film Studios. Allt detta är djupt beklagligt och den enda som förlorar i den här filmen är filmen själv.

LÄS MER: Politikerna om filmbråket i Göteborg

Det beslut kommunstyrelsen tog 2013 innebar satsningar såväl på branschutveckling som stöd till filmproduktion via Film i Väst och via lokala stödformer. Kulturnämnden fick uppdrag att koordinera satsningen. Sedan dess har diskussioner pågått med utgångspunkten ”var gör pengarna bäst nytta?”.

Idag har kulturförvaltningen, efter en utvärdering där samtal med filmaktörer i Göteborg och i regionen ingått, kommit fram till att de 4,5 miljoner kronor som idag går till Film i Väst istället bör gå till den lokala filmnäringen.

LÄS MER: Infekterat bråk om film-miljoner i Göteborg

Responsen i utvärderingen är tydlig: filmarna vill se större fokus på de lokala aktörerna. De, merparten mindre bolag, har svårt att möta de krav som ställs i en bransch i förändring. Därför vill vi rikta om pengarna för att stärka det lokala näringslivet, i form av kompetens, innovation och utvecklingsmedel för film och tv-produktion.

Utvärderingen visar att vi inte kan garantera att pengarna som idag går via Film i Väst kommer Göteborgs filmare till del. Vi måste kunna följa de skattemedel som satsas på film och filmutveckling.

LÄS MER: Vi känner sorg för filmstaden Göteborg

Ingen tjänar på det drama som spelats ut den sista tiden. Vi delar alla ett övergripande mål att stärka filmen. Vad vi vill göra nu är att flytta fram positionerna. Vi ser filmuppropet som en viktig del i en fortsatt dialog.

Redan i fredags ägde ett konstruktivt möte rum, och vi ser fram emot många fler. Några av de framgångsrika filmer som nämns i uppropet har finansiering från flera parter inom både stad och region. Så borde vi jobba ihop ännu mer.

Samtidigt behöver vi stärka den strategiska dialogen mellan regionala parter och Göteborg för att fortsätta utveckla en stark filmbransch. Filmutvecklingen ska vi göra tillsammans.

Mariya Voyvodova (S), ordförande Göteborgs kulturnämnd

Grith Fjeldmose (V), andra vice ordförande Göteborgs kulturnämnd

Lars-Olof Karlsson (MP), ledamot Göteborgs kulturnämnd