Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/6

Tungviktarna mötte hiphopens unga

Att skriva en hiphoplåt tillsammans med tunga namn inom svensk hiphop lockade till Rymdtorget på söndagseftermiddagen.

En iskall vind viner över Rymdtorget på söndagseftermiddagen, men vad gör det när man får trängas inne i en svartmålad dubbeldäckare tillsammans med sina idoler och förebilder inom hiphop-musiken?

På söndagen var Masse Salazar och Salla Salazar workshopledare i just denna buss, tillsammans Aki (Aleksi Swallow) från Labyrint.

Bröderna Salazar är tunga namn inom svensk hiphop. Chepe och Salla Salazar var med och grundade The latin kings och i dag driver de tillsammans med Masse Salazar Redline recordings och producerar musik åt några av Sveriges största hiphop- talanger, som Linda Pira, Stor, Labyrint och Ison & Fille.

Hiphopbussen är ett samarbete mellan Folkets hus och parker, ABF och Redline recordings.

– Vi gör det här för att det är viktigt att peppa unga att uttrycka sig, genom text och musik. Bergsjöns kulturförening vill samla krafter från lokalsamhället och mötesplatser och kultur är centralt i det byggandet, säger Malin Widehammar från Bergsjöns kulturhusförening, som är den lokala arrangören av Hiphopbussen tillsammans med Folkets hus och parker.

"Det är inte så svårt"

Inne i bussen trängs ett 15-tal ungdomar och när Salla Salazar berättar att alla ska vara med och skapa beats, skriva lite text, prova att sjunga, är det en del som skruvar nervöst på sig.

– Vi kommer att visa hur man gör en låt. Ni kommer att få massor av hjälp, ni kommer att vara modiga. Vi vill att alla som är här ska prova, och inte gå hem och tänka att man inte tog chansen, säger Salla.

– Jag kommer att hjälpa till med texterna. Ska vi vara ärliga är det inte så svårt att rappa. Det viktigaste är att man hittar sin egen berättelse. Allt konst handlar om att väcka känslor, säger Aki.

En av ungdomarna som är med på workshopen är Kevin Ankar, 20 år. Han har hållit på med musik sedan 12-års åldern, skriver egen musik och har spelningar då och då.

– Jag är här för att få träffa ett par idoler, detta är artister och producenter jag följt i många år. Detta är ett bra initiativ.

Kevin Ankar tillsammans med Salla Salazar. Kevin har följt producenterna Redline recordings och deras artister i flera år. "Jag är här för att få träffa ett par idoler", säger han.. Bild: Anna Svanberg

En annan hiphopälskare på plats är Joanne Nyangena, 15 år, som hoppas lära sig mer om låtskrivande.

– Jag har alltid lyssnat på hiphop, sedan jag var barn. Jag älskar hela konceptet, med dj:s, dans, hela kulturen. Att Redline kommer hit ger en möjlighet för ungdomarna här som känns väldigt bra, säger Joanne, som också sitter i styrelsen för TNB, den ideella föreningen Tidsnätverket i Bergsjön som är med och arrangerar besöket från hiphopbussen.

Vill ge framtidstro

Salla Salazar berättar för GP att syftet med besöket är att hjälpa ungdomar och att inspirera dem.

– Det är många ungdomar som hör av sig till oss och vill komma till vår studio, men det är omöjligt, så vi tar oss tid varje år och gör turnéer som den här istället, och försöker lära ut hur man gör musik, för att inspirera och ge framtidstro.

Salla och Masse Salazar. Med hiphopbussen vill de ge tillbaka, inspirera och gjuta mod i unga. . Bild: Oliver Martin Henriquez

Bröderna har jobbat med workshops för unga i åtta år.

Vad får ni tillbaka av ungdomarna?

– Att vi kommer ut betyder också att vi ser hur de jobbar, det ger oss inspiration och vi uppdateras på så sätt, säger Masse Salazar.

Hittar ni några talanger också när ni är ute?

– Ja, talanger finns i varje stad. Vi försöker säga till dem att inte släppa det de drömmer om, att de inte ska ge upp, säger Salla Salazar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.