Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tuff debut i Auktionssommar för frisören Patrik Johansson

Denna vecka är SVT:s populära program Auktionssommar inspelat i Västsverige. Göteborgske frisören Patrik Johansson fick känna på äkta auktionsnerver för första gången.

– Det var nervöst! Det är inte bara vi fyra tävlande, utan andra människor som budar hela tiden. På slutet hade vi för mycket pengar kvar och fick chansa, säger Patrik Johansson som tävlar i par med sin kollega Kristina Wolff.

Programmet Auktionssommar har dragit miljonpublik till SVT1 på tisdagskvällar i vinter. Programledaren Sofia Rågenklint och experterna Maria Granström och Mats Bergstrand åker runt i ett somrigt Sverige och går på slagauktioner, där de låter lag om två personer tävla mot varandra.

Vinnarna får 4 000 kronor

Lagen får 4 000 kronor var att buda för. Efteråt värderar Granström och Bergstrand sakerna. Det lag som gjort bästa fynden vinner 4 000 kronor. Dessutom får båda lagen behålla sina inköpta prylar.

Det var svårare och stressigare att gå på auktion än vad Patrik Johansson hade föreställt sig.

– Det var faktiskt första riktiga slagauktionen, med auktionsförrättare och allt, som jag varit på. Tyvärr har ju nätauktioner och säljsajter nästan helt tagit över, säger han.

När tävlingen var över var han fast och tänker absolut leta upp fler sommarauktioner.

– Det var fantastiskt roligt och så spännande.

Han kan inte avslöja hur det gick i tävlingen, men erkänner att han gjorde sig skyldig till åtminstone ett rejält snedköp.

– Jag gjorde ett köp i programmet som inte var bra alls. Mina kompisar retar mig fortfarande för det.

Har du kvar den prylen hemma?

– Ja, jag fick med mig nästan allt, Kristina ville bara ha en sak. Jag har så mycket konstiga grejer så en sak mer eller mindre spelar ingen roll.

Är du en samlarsjäl?

– Det kan man säga. Jag fiskar mycket, så jag samlar på fiskespön. Och så har jag väldigt mycket skor och kläder, men det handlar jag på nätet.

Hur ser det ut hemma hos dig?

– Mina vänner brukar säga att det ser ut som i de där programmen med tvångsmässiga samlare, haha.

Vad skulle du göra annorlunda om du var med igen i Auktionssommar?

- Vi pratade mycket om magkänsla, vi skulle nog ha lyssnat lite mer på den och hållit ut lite längre i vissa budgivningar.

"Hitta de billiga sakerna"

Rådet till andra som ska vara med i programmet är att inte sikta in sig på dyrbarheter som många budar på.

– Du ska inte ge mycket, utan hitta de billiga sakerna som är värda mer. De hade en helt okej soffa som någon till slut köpte för bara 50 spänn. Hade man tänkt efter före så skulle man ju gått på såna grejer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.