Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trump vann, men världen förlorade

Sinziana Ravini följer den dramatiska valkampen i ett kulturhus i Paris och ser hur valresultatet blåser nytt liv i de högerextremistiska vindarna i Europa.

Det här är början på slutet! skriker en kvinna strax intill mig. Nej, jag befinner mig inte på ett sjunkande skepp i en amerikansk Hollywoodfilm om världens ände, utan i den brutala verklighet som hunnit ikapp oss. Donald Trump är snart USA:s 45:e president.

Han vann, men världen förlorade. Segern kommer blåsa nytt liv i de högerextremistiska vindarna runt omkring i Europa och resten av världen. För om Trump lyckades, ja då kan vem som helst lyckas.

Gråt och skratt

Titanic-känslan är total i Carreau du Temple, ett kulturhus i centrala Paris där jag befinner mig tillsammans med hundratals människor som samlats för att följa valet på stora skärmar, bland pizzor och popcorn.

Hälften gråter. Hälften skrattar och jublar. Jag vänder mig till en äldre amerikansk man som suttit intill mig och gnuggat händerna av glädje under flera timmar.
”Hur kunde detta ske”, frågar jag. ”Jo, han är den ende amerikanske politikern som har en tydlig amerikansk identitet. Han är en naiv, hårt arbetande människa som vill ha kul. Han koncentrerar sig på sitt eget land.”

”Ja, men det gjorde Hitler också till en början”, svarar jag. ”Nej, det är Hillary som hade kunnat bli som Hitler. Det är hon som vill ha krig. Trump vill bara ha fred. Och jag röstade på honom eftersom jag är en före detta fabriksarbetare som förlorade mitt jobb när den ekonomiska krisen kom 2008.”

"Trump är ärlig"

”Men vill du verkligen ha en rasistisk och sexistisk man som president?” ”Nej, Trump är bara ärlig. Han är som folk är mest. Sextrakasseriskandalen var artificiell. Ni kvinnor talar också sexistiskt om män när ingen hör er. Och är inte du också rädd för ett terroristiskt världsherravälde? Trump vann för att han är ärlig.”

”Ärlig? Han är ett svin!”, skriker en kvinna längre bort. ”Ja, men ibland behöver vi svin för att få jobbet gjort”, svarar den äldre mannen skrattande. Jag suckar och ger upp.
Hur kan en människa som aldrig utövat en politisk funktion i hela sitt liv, som visat hat mot såväl kvinnor, invandrare och handikappade, och som är stolt över att inte betala skatt, bli USA:s president? Det är bara att konstatera. Trumps seger bevisar att vi har nått demokratins gränser.

Det är inte för intet som folk börjar oroa sig för början på ett tredje världskrig. För vad kommer hända om Trump börjar applicera sin isolationistiska Woodrow Wilson-inspirerade politik genom att endast favorisera amerikanska produkter? Börsen kommer krascha. Den har redan börjat rasa.

Dystert scenario

Vad kommer hända om Trump går ut ur Nato och sluter allians med Putin, på samma sätt som Hitler till en början använde sig av Stalin för att komma till bukt med resten av världen? Vi kommer se en högerextremistisk kedjereaktion i de europeiska länderna, som kommer dansa efter Trumps och Putins pipa.

Europa kommer så småningom förvandlas till en mörk, medeltida bastion där frågor som mänskliga rättigheter, socialism, och miljöfrågor kommer vara ett minne blott, eller på sin höjd figurera i historieböckerna, som gulliga begrepp från den pacifistiska tid som flytt.
I Frankrike är många rädda nu för att Trumps populistiska politik, liksom Brexit kommer bana väg för Marine Le Pens framgång, och för känslan att allting är möjligt. USA och Frankrike har alltid befunnit sig i en tvillingpolitik. Det som verkade otänkbart bara några dagar sen, kommer att kunna bli verklighet även i Frankrike, där främlingsfientligheten ökat lavinartat efter terrorattentaten.

Dags att vakna

De franska journalisterna och opinionsbildarna skriker nu i enad kör att det är dags att vakna innan det är för sent. De kallar Trump för en ”jordbävning som kommer sprida sig över hela världen”. 

Den tysta, bortglömda, arbetarklassmajoriteten som inte känner sig representerade av den politiska eliten gjorde sina röster hörda denna gång. Nej, de är inte vinnarna. De är de största förlorarna. För även om Trump lyckats med det retoriska trolleritricket att få med sig både de fattiga (genom att lova dem jobb) såväl som de rika (genom att lova dem skattesänkningar), så bygger hans storytelling på en omöjlig ekvation.
Trump är inget annat än den amerikanska drömmens domedagstrumpet. En symbol för politikens slut. En joker som finanshajarna har tagit fram, i ett sista desperat försök att rädda sina plånböcker.

Väckarklocka

När allt kommer omkring, så är det kanske bra att Trump vann det här valet, eftersom det tvingar oss alla att vakna, och på allvar börja ifrågasätta politiken i dess grunder. Det är kanske först nu vi kommer att börja ställa oss de rätta frågorna, först nu finna de rätta svaren och framförallt - först nu börja gå från ord till handling.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.