Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Trots spårvagnskaoset – konsertfestivalen blir av

Västtrafik har tvingats ställa av en stor mängd spårvagnar på grund av rost. Men det finns tillräckligt med vagnar kvar för konsertsatsningen Way Out Västtrafik den 13 november.
– Vi räknar med att festivalen ska kunna genomföras, säger Alice Roman Dadisho på Västrafik.

I torsdags meddelade Västtrafik att man med omedelbar verkan tvingas plocka 48 av sina äldsta spårvagnar ur trafik. Orsaken är att så stora mängder rost påträffats i konstruktionen och på bärande balkar att Västtrafik inte längre kunde garantera säkerheten.

På grund av det plötsliga beskedet råder nu en skriande spårvagnsbrist i stan och först under sommaren 2023 beräknas Västtrafik vara tillbaka i full kapacitet. Detta lär dock inte påverka den nya endagsfestivalen Way Out Västtrafik som ska äga rum på lördag den 13 november som planerat.

– Vi räknar med att festivalen ska kunna genomföras. Det handlar om en spårvagn av modellen M31 som vi kommer att använda. I den har vi byggt upp en liten scen och kan ta ombord 40 personer på varje konsert, säger Alice Roman Dadisho på Västtrafik.

Sex spårvagnskonserter under lördagskvällen

Det var för två veckor sedan som musikfestivalen Way Out West i samarbete med Västtrafik presenterade endagsfestivalen Way Out Västtrafik.

”Nu kan vi äntligen börja resa tillsammans igen och det vill vi fira med våra resenärer. Samtidigt vill vi påminna om att hur viktigt det är att vi nu börjar resa mer hållbart och tillsammans med Way Out West sätter vi strålkastarljuset på den frågan”, sade Västtrafiks vd Lars Backström i ett pressmeddelande.

På en av lokaltrafikens spårvagnar – modell M31 anses ha bäst förutsättningar för uppgiften – kommer den 13 november i tur och ordning Miriam Bryant, Stella Explorer, Raghd & Jelly Crystal, Jens Lekman, A36 och Little Dragon att uppträda medan vagnen kör en slinga på 45 minuter genom stan.

Körschema för Way Out Västtrafik 13 november

14.07 – Miriam Bryant

15.33 – Stella Explorer

17.04 – Raghd & Jelly Crystal

18.31 – Jens Lekman

20.05 – A36

21.32 – Little Dragon

FOTNOT: Samtliga konserter inleds och avslutas på Marklandsgatans vändslinga. Biljetterna är slutsålda men konserterna kommer att livestreamas på Västtrafiks hemsida.

– Vagnen kör en rutt som ska påverka den vanliga linjetrafiken så lite som möjligt och det kommer inte att ske några planerade stopp under färden, påpekar Alice Roman Dadisho.

Biljetterna tog slut på mindre än tio minuter

För en vecka sedan släpptes biljetterna till de sex separata konserterna, som alla kostar som en enkelresa (34 kronor) och inleds och avslutas vid Marklandsgatans vändslinga. Med tanke på det strikt begränsade utrymmet ryms bara en publik på fyrtio personer per konsert och på mindre än tio minuter var dyrgriprna sålda.

– Vi kommer också att livestreama konserterna på vår hemsida, påpekar Västtrafiks Alice Roman Dadisho. Så alla som vill ta det av musiken därhemma kan göra det.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.