Trots pandemin – Ringöns bryggerier hårdsatsar

Ny busslinje. Nya restauranger. Fler evenemang. Det bubblar bland Ringöns bryggerier. I dubbel bemärkelse.
– Det är mycket på gång nu, konstaterar Claes Ljunggren, vd på Vega bryggeri.

ANNONS

Mitt i coronapandemin väljer bryggerierna på Ringön att gå mot strömmen och satsa sig ur krisen. Det är i alla fall intrycket man får. Efter sommarens premiär har till exempel Vega bryggeri nu valt att permanenta sin restaurangsatsning.

LÄS MER:Hundratals bryggerier kan försvinna

Det som började med ett mindre tap room där besökarna fick provsmaka bryggeriets sortiment, är nu en fullskalig restaurang i direkt anslutning till bryggeriet – öppet på fredagar och lördagar – och med uttalad grillprofil.

– Vårt bryggeri har legat i de här lokalerna sedan 2017 och nu känns det äntligen som att Ringön är på gång, säger Claes Ljunggren, vd för Vega bryggeri, vars nya restaurang rymmer 300 personer.

ANNONS

LÄS MER:Han startar alkoholfri klubb på Ringön

– Men vi sätter en gräns på 150, kanske 200 personer som vi noga sprider ut i lokalen. Och det har gått väldigt bra, folk har börjat hitta hit till Ringön. Enrico Palazzo är här, en ny pilsnerbar är på gång och kooperativet Kolgruvan funderar på att söka alkoholtillstånd, säger Claes Ljunggren och berättar att de tillsammans även skissar på en särskild busslinga som ska börja gå mellan Järntorget och Ringön.

– Det är ett privat initiativ som vi härute drar i gång för att knyta Ringön lite närmare centrum.

Vega och Stigberget blir grannar

I nära anslutning till Vega bryggeri är nu också kollegorna och konkurrenterna i Stigbergets bryggeri på gång med en liknande verksamhet.

LÄS MER:Stigbergets bygger nytt bryggeri

I en närmare 1 500 kvadratmeter stor och nybyggd lokal kommer Stigberget dels att öppna ett nytt mindre bryggeri (deras huvudsakliga bryggeriverksamhet ligger kvar i Partihallarna), dels en ny restaurang. Dessutom förvandlar de sina gamla bryggerilokaler intill Sjöfartsmuseet i Majorna till en kvarterskrog.

”Allt är en gambling”

Planerna har skjutits på framtiden på grund av coronaläget men som det nu ser ut räknar bryggeriets ägare Nils Hultkrantz med att restaurangen både i Majorna och på Ringön ska kunna öppna i maj nästa år.

LÄS MER:Då öppnar de nya bryggeripubarna i Göteborg

– Vi har fått klart med det bygglov som krävs för publika arrangemang så nu kan vi gå vidare med att söka alkoholtillstånd, och sedan alla andra tillstånd som krävs: brand, kök, toaletter ... allt möjligt. Det är en bit kvar innan vi blir klara på Ringön, men vi har ju vintern på oss, säger Nils Hultkrantz som även har öppnat en krog i Stockholm och för bryggeriets räkning också medverkar i omstöpningen av Dirty Records på Andra långgatan.

ANNONS

LÄS MER:Så tog mikrobryggarna över Göteborg

– Allt är en gambling och man måste våga satsa för att vinna. Även i coronatider.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS