Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Apollo 8 / NASA
Bild: Apollo 8 / NASA

Johan Wanloo: Tron på att jorden är platt är så fantasilös

Vill man gå runt och tro på befängda grejer och dessutom skapa någon slags livsstil kring det finns det ju så många andra teorier som är saftigare än att jorden är platt, skriver Johan Wanloo.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

För ett tag sedan befann jag mig plötsligt i en mycket märklig situation. På en i övrigt stillsam fest krävde en person jag aldrig träffat förr att jag skulle förklara hur jag kunde tro på att jorden var rund.

“Öh alltså vetenskapen …” började jag mumla.

“Bilda dig en egen uppfattning istället”, fräste platt jord-anhängaren.

“Du har inte bildat dig en egen uppfattning så mycket som att du blivit hjärntvättad av en Youtube-algoritm ditt svagsinta dumhuvud” tänkte jag svara, men då jag är ganska konflikträdd fortsatte jag att mumla något om att behöva gå på toaletten och smög iväg och pratade med någon annan istället.

Jag hade glömt hela grejen tills för några dagar sedan då jag läste att Mark Sargent, en av de främsta profilerna inom rörelsen som tror på att jorden är platt, bjudits in till tech och mediafestivalen Gather, som hålls i Stockholm i september. Mark Sargent blev okänd för allmänheten genom Netflix-dokumentären “Behind the curve”.

Jag vet att jag inte kan övertyga någon som tror att jorden är platt att den inte är det genom denna krönika. Jag är inte heller vidare intresserad av det. Av alla fjantigheter man tro på är den platta jorden ganska ofarlig. Till skillnad från klimatförnekare och allehanda religiösa fanatiker orsakar man inte direkt någon skada. Mer än mot sig själv och sina skamsna närmaste.

LÄS MER: Hur förstå människor som tror att jorden är platt?

Det som på allvar irriterar mig mest med tron på att jorden är platt är att det är så fantasilöst. Så andefattigt. Den grundläggande tesen är att eftersom man inte ser att jorden är rund måste den vara platt. Det är inte bara korkat utan även tråkigt.

Vill man gå runt och tro på befängda grejer och dessutom skapa någon slags livsstil kring det finns det ju så många andra saftiga teorier där ute.

En av mina favoriter är att vi alla lever inuti en datorsimulering. Tänk "The Matrix". Både Neal deGrasse Tyson och Elon Musk tror till viss del på det. Själv är jag skeptisk men om jag måste välja mellan att tro jorden är platt och att vi lever inuti en dator tar jag det senare.

LÄS MER: En kinesisk blockbuster gör ingen kulturimperialism

Fast den allra fräckaste teorin är den om den ihåliga jorden. Den hade sin storhetstid mellan slutet av 1800-talet fram till 30-talet. Själva grunden har bokstavligen funnits sen urminnes tider. Inom den fornnordiska mytologin trodde man att Svartalfenhem fanns under marken. Även det kristna helvetet låg en period där.

Slutligen enades Science fiction-författare och konspirationsteoretiker om att jorden innehåller ett slags fantasysamhälle komplett med drakar och demoner. Jag tror inte heller på detta men svärd och monster i jordens inre lockar mycket mer än att jorden är platt.

Åter till Mark Sargent och Gather.

“Tanken med Mark är att vrida och vända på vad som är sant och vad som är falskt” säger Gathers grundare Jakob Grandin i en intervju i DN.

Är det allt som krävs för att bli inbjuden till en tech- och mediafestival? Hörru Jakob, jag kan komma och snacka om barbarer på jordens insida om du vill! Det var längesen jag fick ligga och fisa i en hotellsäng på någon annans bekostnad.