Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trio som gärna utmanar nuet

Konst: Pianisten Matti Ollikainen, ljuskonstnären Charlie Åström och dansaren Teresia Björk gillar alla det oförberedda. Nu samarbetar de för första gången och är först ut i MAD-projektet på Röda sten.
Det börjar dra ihop sig till premiär och trion har just drabbats av en del överraskningar. Först nu har de fått fullt klart för sig hur rummet kommer att se ut nästa helg då de ska ge sin performanceföreställning. Den ska nämligen integreras i utställningen Barns rum, som just öppnat i katedralen på Röda sten, och den bild av rummet som dansaren Teresia Björk målat upp för sig själv stämmer inte riktigt. Dessutom har Charlie Åström upptäckt att dagsljuset kommer att stråla in genom takfönstren. Inte bästa upplägget för en ljuskonstnär.
- Just nu har jag ingen bra idé, mer än att det jag kan använda mig av är tunneln, säger han och nickar bort mot den ljustunnel som hans Studio Oscuro skapat tillsammans med barn från Backaskolans klass 1B.
Pianisten Matti Ollikainen, som fått en kyrklig vibb och är inne på att ta med sig sin elorgel, funderar över om det kanske blir bäst om han sitter och spelar i tunneln, som redan nu är översållad med lampor men som Charlie Åström troligen kommer att förvandla till en veritabel ljusorgie full av kulört och blinkande à la egyptisk kitsch.
Hur det än blir i slutändan så blir det intuitivt, för det ser de tre som den gemensamma nämnaren. Och ingenting kommer att vara repeterat.
- Det blir en extra spänning när allt inte är bestämt. Det är också den starka sidan hos oss, menar jag. Vi har alla tre en begåvning i att skapa i nuet, säger Teresia Björk.
De har också alla fått snurr på verksamheten inom sina respektive genrer.
Teresia Björk är en dansare och koreograf som också verkat mycket i teatervärlden, har bland annat medverkat i tv-serier, undervisat och turnerat med egna föreställningen Still moving i både Europa och USA. Hon planerar nu för två nya soloföreställningar som ska ha premiär i höst, men var är ännu inte klart.
Matti Ollikainen har spelat med artister som Louisiana Red, Peps Persson, Daniel Lemma och Sven Zetterberg. Han skriver musik för sin egen grupp Franska trion och ska närmast turnera med rhythm'n'blues-bandet Bluebirds och den amerikanske munspelaren James Harman.
Charlie Åström har gått från att vara bara ljussättare till scenograf till att skriva egna föreställningar till att nu kombinera allting i den egna gruppen Studio Oscuro, som driver flera projekt i Egypten och förbereder dansföreställningen Solar plexus som har premiär i Sverige först nästa år. Parallellt jobbar han bland mycket annat också med Eva Bergman och Dramatenföreställningen Sultanens hemlighet som har premiär i höst.
De tre har aldrig tidigare arbetat tillsammans utan är sammanförda på initiativ av Röda sten.
- Det finns egentligen inte någon riktig experimentell scen i Sverige i dag. Kanske kan det här leda till att Röda sten utvecklas till att bli det, säger Teresia Björk.
Med tanke på den pågående utställningen lär publiken till stora delar bestå av barn och före föreställningen ska de också ha en workshop med barn. Men ingen av dem säger sig tänka på åldrar.
- Det viktiga är att beröra, säger Teresia Björk som hittills bestämt sig för att hennes bidrag ska bli mycket fysiskt, mycket mer av bara dans än hon haft i senare produktioner.
- Det lutar åt att det blir lite sorgligt, säger hon.
DAM - a tribute to Sydkraft, så har de döpt sin föreställning som föds och dör den 11 juni. En titel signerad Charlie Åström.
- Det finns ingen jättetanke bakom, men jag tyckte lite synd om Sydkraft. I all presentation måste man ha ljus och vi ljussättare är beroende av att någon levererar ström. Så det är en liten hyllning till dem, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.