Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pontus Wasling, Helena Backlund Wasling och Daniel Jons ligger bakom podcasten Mellan öronen. Bild: Linda Ohlson
Pontus Wasling, Helena Backlund Wasling och Daniel Jons ligger bakom podcasten Mellan öronen. Bild: Linda Ohlson

Trio blottlägger hjärnans mysterier

Varför känner vi dofter, och måste man verkligen komma ihåg allt? Sådant ska nystartade podcasten Mellan öronen svara på.

Två neurologer och en hjärnforskare gör gemensam sak för att förklara hjärnans mysterier. Den 23 januari har podcasten Mellan öronen premiär, med Pontus Wasling, Helena Backlund Wasling och Daniel Jons bakom mikrofonerna.

– Eftersom Daniel och jag är neurologer träffar vi ofta patienter med ovanliga egenskaper. Vissa saknar ett sinne, andra har ett extra, säger Pontus Wasling.

Vill dela med sig

Varje avsnitt kommer att fokusera på en specifik funktion i hjärnan, och först ut är Helena Backlund Waslings expertområde – beröring. Trion träffar en kvinna som inte har något beröringssinne alls, och förklarar även vad det är som händer i hjärnan som kan orsaka den typen av symptom.

Många av personerna som intervjuas är patienter som någon av poddmakarna stött på i sitt yrke.

– Först trodde jag att det skulle vara svårt att få folk att ställa upp och berätta som sina symptom, och var beredd på att vi skulle få göra anonymiserade intervjuer, säger Pontus Wasling. Men det har faktiskt inte varit något problem alls, alla vi frågat har gärna velat vara med och berätta om sina liv och erfarenheter.

Dubbelt upp med världsmästare

I kommande avsnitt kommer Mellan öronen bland annat att reda ut hur minnet fungerar och vad det är bra för. Då kommer Jonas von Essen, världsmästare i minnesteknik, på besök. De kommer också att prata med champagnevärldsmästaren Richard Juhlin om doftsinnet, förklara vad som ligger bakom synestesi och ta reda på hur det är att kunna styra sina egna drömmar.

Avsnitten av Mellan öronen kommer att släppas varannan vecka, och finns att hitta på de flesta podcastplattformar från och med 23 januari.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.