Ján Špoták är själv dansare och arbetar som planerings- och projektadministratör på Göteborgsoperans danskompani. Han satt i juryn under rekryteringen.
Ján Špoták är själv dansare och arbetar som planerings- och projektadministratör på Göteborgsoperans danskompani. Han satt i juryn under rekryteringen. Bild: Anna Svanberg

Tre utländska talanger till operans danskompani

Av 1 238 sökande är det nu klart att Yasmin Mahmoud, Christoph von Riedemann och Tsung-Hsien Chen får de åtråvärda kontrakten – som dansare i Göteborgsoperans danskompani.
– Det är tre fantastiska dansare och starka på olika sätt, säger Ján Špoták projektkoordinator på Göteborgsoperan.

ANNONS

Det var i mitten av januari i år som 90 dansare från hela världen, av totalt 1238 sökande, möttes på Göteborgsoperan för en flera dagar lång audition. Tre av dem har nu valts ut.

LÄS MER:Ett dansgolv fyllt av drömmar

Yasmin Mahmoud från USA blir en av de nya dansarna i Göteborgsoperans danskompani.
Yasmin Mahmoud från USA blir en av de nya dansarna i Göteborgsoperans danskompani. Bild: Privat

Alla från utlandet

De nyrekryterade talangerna kommer alla från länder utanför Europa. Yasmin Mahmoud är från USA och har bott länge i Israel där hon dansat hos det världsberömda danskompaniet Batsheva Dance Company.

– Det är ett kompani vi har samarbetat med innan och ska göra framöver, så hon har bra erfarenhet, säger Ján Špoták som suttit med vid gallringen.

Christoph von Riedemann är född i Vancouver i Kanada.

ANNONS

– Han är väldigt mångsidig och är verkligen i bra form för vårt kompani.

Tsung-Hsien Chen, från Taiwan är en av de tre nya dansarna till Göteborgsoperans danskompani som tillträder i juli i år.
Tsung-Hsien Chen, från Taiwan är en av de tre nya dansarna till Göteborgsoperans danskompani som tillträder i juli i år. Bild: Privat

Kan lära andra

Tsung-Hsien Chen är från Taiwan och kan tillföra nya kunskaper till kompaniet, menar Ján Špoták.

– Vi tror att han kan ta med sig något annat till kompaniet, något speciellt. Han sätter en annan nivå och har många akrobatiska skills. Andra dansare kan lära sig från honom.

Just nu består Göteborgsoperans danskompani av 38 dansare. Anledningen till nyrekryteringen var praktiska detaljer, så som föräldraledighet. Ján Špoták är nöjd.

– Det känns bra. Det har varit en lång process naturligtvis för det är många aspekter som ska tas hänsyn till när vi ska hitta de bästa i klassen. Och det känns skönt att de också ville börja. Ibland i långa processer kan det bli mer komplicerat för att dansarna kanske hinner få inbjudan från andra kompanier. Men alla tre hade väntat på resultatet från oss, säger han.

FAKTA: Göteborgsoperans danskompani

Göteborgsoperans danskompani består 38 dansare från hela världen. Sedan augusti 2016 är isländska Katrín Hall konstnärlig ledare.

Repertoaren består främst av nya verk som skapas direkt för kompaniet, på plats i Göteborg, av koreografer med världsrykte.

Just nu framförs "Life's a show", ett dansverk av Marina Mascarell och Hofesh Shechter, på Stora scenen.

På Lilla scenen har "Ministeriet för olösta känslor" av Jo Strømgren premiär 12 april. Därefter blir det turné i Göteborg och Västra Götaland.

Under vintern/våren åker danskompaniet också på internationell turné, först till Paris och längre fram i vår till Madrid, Pamplona och Porto.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS