Tre röster om Jila Mossaed

"Hon skriver poesi att rådfråga, om man vill lära sig saker om samtiden."

ANNONS
|
Bild: Oliver Lindkvist

Fredrik Nyberg, poet och författare, undervisar i Litterär gestaltning på Göteborgs universitet:

"Jila Mossaeds poesi skapar sin betydelse på en mängd olika vis. Jag har under de senaste åren ofta, och också alltmer frekvent, kommit att på rådfråga den. Om man vill lära sig saker om samtiden och det akuta som pågår i och omkring oss bör man läsa Jila Mossaed. Hennes poesi visar bland annat på betydelsen av radikala förändringar, av tvånget, möjligheten att växla mellan språk. Jag uppskattar samtidigt den helt självklara skönheten i hennes dikt som jag tänker åtminstone delvis har möjliggjorts av och genom exilens skärpta, kritiska och unika seende."

ANNONS
Regissören Rebecca Örtman.
Regissören Rebecca Örtman. Bild: Petter Trens

Rebecca Örtman, regissör och konstnärlig ledare för RATS teater:

"Vi lärde känna varandra för tre år sedan när jag regisserade föreställningen Exil - Fria poeter på flykt. I dag har vi ett systerskap, senast reste vi till London för att träffa poeten Forough Farrokhzads 96-årige älskare, inför vår pjäs Upprorets poet. Vi bodde på hotell i drygt en vecka, gjorde research och hade jättekul. Att Jila berättat så mycket om poeten Forough Farrokhzad inspirerade mig till föreställningen. Jila är så blygsam, hon har säkert inte nämnt att hon och hennes egen resa är en viktigt del av pjäsen? Flykten med två små barn, hur hon erövrat språket i ett nytt land, och om poesins kraft."

Bengt Berg, poet och författare.
Bengt Berg, poet och författare. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Bengt Berg, Ferlinprisad poet och författare:

Mitt språk är inte isens språk/ mitt språk är öknens och eldens”, skriver Jila Mossaed i en dikt och därmed anger hon de långa avståndens betydelse för sitt poetiska arbete. Från Teherans basarer – och en högst levande tradition med den klassiske diktaren Rumi som följeslagare – till de sociala villkor som råder runt balkonglådorna i Göteborg. Genom blandningen av smärtsamma livsupplevelser och ett helt eget lyriskt temperament har hon på ett hisnande sätt landat mitt i den svenska samtidslitterära landskapet. Med stor förväntan ser många fram emot hennes kommande verk, som kommer att vittna om att globaliseringen också har sina poetiska poänger!"

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS