Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Burning machine. Ett av verken på den pågående utställningen på Hasselblad center Drone Vision - Krig, övervakning, protest. Bild: Ignacio Acosta

Tre konstnärer nekas visum till Sverige

Under fredagen skulle de gästat Hasselblad center för ett seminarium. Men nu nekas tre pakistanska konstnärer visum till Sverige. Den svenska ambassaden i Pakistan anger som skäl att de har för låg lön.

De pakistanska konstnärerna Salman Khan, Sajid Khan och Wajahat Saeed nekas visum av svenska ambassaden i Pakistan.

På fredagen skulle de ha deltagit i ett seminarium om drönare i Göteborg. Symposiet arrangeras av Hasselbladstiftelsen och Akademin Valand, Göteborgs universitet och utgår från det gemensamma projektet Drone Vision.

Men nu nekas alla de tre konstnärerna visum av svenska ambassaden i Pakistan. Deras överklagan har också avslagits också av migrationsdomstolen, enligt SVT.

"Förlorar viktiga röster och erfarenheter"

Akademin Valands hemsida är besvikelsen tydlig:

"Seminariet i helgen var tänkt som en plattform för ett faktiskt möte mellan deltagarna från de olika länderna med sina skilda erfarenheter av drönare och övervakning. När alla konstnärer från Pakistan uteblir förlorar seminariet viktiga röster och erfarenheter."

Även Christina Backman, vd på Hasselbladstiftelsen, är besviken över myndigheternas beslut som påverkar projektet:

– Det jättetråkigt och ledsamt. Det här seminariet blir inte som vi tänkt oss, säger hon till SVT.

LÄS MER: Nervöst och utan barnslig fascination

SVT Nyheter Väst har tagit del av den överklagan som gjorts av en av konstnärerna till migrationsdomstolen efter ambassadens beslut. Visum-beslutet rörande honom motiveras bland annat med att hans lön inte är tillräckligt hög.

"Han har sedan några månader tillbaka en anställning, men hans lön får betraktas som låg." skriver migrationsdomstolen.

Ser risk för avhopp till Sverige

Ambassaden och migrationsdomstolen är eniga om att "en stark social och ekonomisk förankring i hemlandet" måste finnas för att visum ska beviljas. Annars ser de en risk att konstnärerna stannar inom "Schengenstaternas territorium" och inte återvänder till Pakistan.

Utställningen Drone Vision - krig, övervakning, protest, som visas på Hasselblad Center i Göteborg till och med den 16 september, är resultatet av ett tvåårigt forskningsprojekt. Där undersöks drönarteknologiernas betydelser för fotografi och mänskliga rättigheter. Tre utställningar öppnade i somras samtidigt i Göteborg, samt städerna Lahore i Pakistan och Nicosia på Cypern. Till varje plats har konstnärer bjudits in för att skapa nya verk som relaterar drönarteknologin till platsens specifika geopolitiska sammanhang.

Fredagens seminarium kommer att bli av med övriga deltagare, men konstnärerna från Pakistan får vara med via länk.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.