Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lena Adelsohn Liljeroth.

Tre frågor till Gabriel Byström om KU-förhöret

GP:s kulturchef Gabriel Byström har lyssnat på tisdagens KU-förhör av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Hur klarade sig kulturministern i förhöret?

- Hon hade svårt att svara på ett antal frågor och rörde ihop en hel del grejer. Hon var där för att prata om brevet hon hade skickat till Filminstitutets ordförande och diskussionen handlade om huruvida det var försök till påverkan. Hon var också där för att diskutera förhandsprövningen av nya tjänster som Sveriges television och Sveriges radio måste göra.

Vilket är det mest anmärkningsvärda som kom fram under dagen?

- Att det var så rörigt. Det är fortfarande ingen som vet vad som gäller inom Sveriges television och Sveriges radio. Ska de anmäla de nya tjänsterna eller inte, kan de välja det själva eller inte? Sedan är det ett oerhört uppseendeväckande tonläge i brevet hon skickade.

Vilka blir konsekvenserna av utfrågningen?

- Den 13 juni fattar riksdagen beslut om hon ska prickas eller inte. Hon fick många tuffa frågor och det var många bekymrade miner i utskottet. Man får avvakta och se vad de kommer fram till, men det var inte någon vidare insats.

- Sedan var också Jan Björklund där och utfrågades om huruvida hans pressekreterare hade försökt utsätta Uppdrag granskning för påverkan genom att ringa till Lars-Göran Svensson och ansvarige utgivaren Mette Friberg. Björklund svor sig hela tiden fri genom att säga att han inte visste vad som sades, men det är ändå anmärkningsvärt. Det var en tuff förmiddag i konstitutionsutskottet för alliansens statsråd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.