"Hamlet", "Farväl till Midgård" och PO Enquist.
"Hamlet", "Farväl till Midgård" och PO Enquist. Bild: Henrik Montgomery

Tre aktuella teaterföreställningar att strömma hemma

GP Kulturs idé- och kritikredaktör Victoria Greve tipsar om tre prisade föreställningar i tiden.

ANNONS
|
Bild: Mats Bäcker

"Hamlet" av Jens Ohlin på Teater Galeasen

grade crossed
Innan Jens Ohlin gjorde succé i Göteborg med "Misantroperna" på Folkteatern gjorde han en kritikerrosad uppsättning av "Hamlet" på den lilla friteatern Galeasen i Stockholm. Urpremiär var i mars 2017 och nu går den att strömma gratis på https://galeasen.se/hamlet/. För den som missade "Misantroperna" innan corona planeras det för nypremiär i Göteborg den 28 augusti 2021. Klicka här för att komma till föreställningen. Bild: Mats Bäcker.

"Urgent drama" på Fjärde scenen, Folkteatern

grade crossed
I helgen var det urpremiär för de tre första pjäserna i Folkteaterns krissatsning "Urgent drama". Dramatiker från hela världen bjöds in för att fånga det nya tillståndet i världen omsatt i 2-4 minuters dramatik. Se "Berget" av isländska Jón Atli Jónasson, "Farväl till Midgård" av argentinska Rafael Spregelburd och "Underskriften" av Pipsa Lonka från Finland på https://fjardescenen.folkteatern.se/ Klicka här för att komma till föreställningen. Bild: Sara Wikström.

"Tribadernas natt" av Per Olov Enquist på Öppet arkiv

grade crossed
Nyligen bortgångne Per Olov Enquists pjäs om August Strindbergs komplicerade relationer hade urpremiär på Dramaten 1975 och kom att bli Enquists internationella genombrott och spelas på ett 40-tal teatrar runt om i världen. Tv-versionen spelades in 1978 med den ursprungliga ensemblen och finns att se på oppetarkiv.se Klicka här för att komma till föreställningen. Bild: Skärmavbild

LÄS MER:Tre ingångar till PO Enquists författarskap

LÄS MER:Tio teaterklassiker du kan se hemma

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS