Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Trappa mot himlen i Kivik

En svart ståltrappa rakt upp i den skånska skyn. Kivik Art Centre öppnar årets säsong med ett spektakulärt verk av stjärnarkitekten Gert Wingårdh.

Den skånska kusten skjuter iväg flera kilometer, byter namn till Blekinge, och försvinner i en disig båge i nordost, medan havet brer ut sig som en skimrande slätt så långt ögat kan nå.

Det är med den utsikten som fond som en av Sveriges mest kända arkitekter, Gert Wingårdh, låtit resa en 18 meter hög trappa i svartmålad stål. Längst ut på en bergsknalle ovanför Kivik, bland komockor och gul fingerört står den, omgiven av ek, bok och en och annan enbuske.

Trappa mot himlen

"Himlatrappan", som verket heter, är skulpturparken Kivik Art Centres senaste tillskott. Verket, som invigs på söndag, saknar räcken, och framför den står en omålad skylt som säger "tillträde förbjudet." Ett par meter upp finns en grind som ska hindra dem som ändå väljer att trotsa skylten.

-Det är inte meningen att man ska beträda trappan. Men det är fascinerande med trappor, som ändå indikerar den möjligheten. Jag hoppas att man får en svindlande önskan om att vilja klättra upp, säger Gert Wingårdh, och tillägger: -Jag är själv ganska höjdrädd, men kan med blicken reflektera var min egen komfortzon finns längs den här trappan.

"Stairway to heaven"

Skylten och grinden kommer att tas bort under parkens öppettider, då centrets guider kommer att se till att ingen börjar gå upp för trappans närmare 100 steg mot - himlen.

-Jag kan inte påstå att namnet är det mest övertänkta. Men jag tillhör en generation för vilken Led Zeppelins låt "Stairway to heaven" hade en betydelse. Jag har egentligen inte tänkt några djupare tankar än så, säger Gert Wingårdh.

Kivik Art Centre däremot ser "Himlatrappan" som en nystart. De senaste tre åren har skulpturparken vid natursköna Lilla Stenshuvud i Kivik gått på lågvarv.

Lundell-tvist

I stället för att presentera nya storskaliga verk har centret fått lägga tid och energi på arbetet med en ny detaljplan över området, ett arbete som komplicerats och försenats av en segdragen rättstvist med grannen, artisten och författaren Ulf Lundell.

Detta limboartade läge, som chefen Sune Nordgren kallar det, har därtill gjort att en av Kivik Art Centres huvudsponsorer valt att tillfälligt dra sig ur.

Och trots den mediala uppmärksamheten kring konflikten med Lundell rasade besöksantalet från 20 000 under de inledande åren till omkring 10 000.

Nu är rättstvisten med Lundell över med Kivik Art Centre som förlorare. Men förhoppningen är att den nya detaljplanen, som beräknas antas i början av nästa sommar, ska göra att området undantas bygglovsplikt för sina arkitektoniska skulpturer.

-Den här sommaren är en brytpunkt. Nu får vi ny luft under vingarna, säger Sune Nordgren, som även vill bygga konsthall och tre konstnärsateljéer i området. -Efter sju år befinner vi oss fortfarande i en uppstartsfas. Nu vill vi lämna den och gå in i en mer institutionell fas, säger Sune Nordgren.