Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Trängselsamordnaren oroad att sportbarerna inte stänger

Den förste juli får landets barer och restauranger gå tillbaka till sina vanliga öppettider. Men det gäller inte när Sverige möter Ukraina i åttondelsfinalen. Nu är Göteborgs trängselsamordnare oroad att vissa sportbarer kan komma att trotsa reglerna och visa hela EM-matchen.
– Jag tror att det finns en risk att vissa kommer att ha öppet så att deras gäster kan se klart, säger Maria Bertrand, samordnare för trängseluppdraget vid Miljöförvaltningen.

Efter en lång tid med tuffa restriktioner har det nu börjat lätta för Sveriges restauranger, caféer och barer. På torsdag, den förste juli, slipper exempelvis landets uteställen att stänga klockan 22.30. Ett glädjande besked för många, men för Sveriges sportbarer är det nog också en aning frustrerande.

Två dagar tidigare spelar Sverige åttondelsfinal mot Ukraina i herrarnas EM-slutspel. Matchen börjar 21.00, vilket innebär att barer inte kommer att kunna visa hela drabbningen, åtminstone inte om de vill följa reglerna och undvika vite.

– Jag tror att det finns en risk att vissa kommer att ha öppet så att deras gäster kan se klart. Men vi har besökt många verksamheter och förklarat vad som gäller och ifall vi skulle besöka dem just imorgon hoppas jag att vi slipper avvikelser, säger Maria Bertrand.

LÄS MER: Detta gäller på krogen efter lyfta restriktionerna

Hon påpekar att de flesta brukar sköta sig och har tagit ett stort ansvar för att minimera smittspridning. Samtidigt är hon orolig för Folkhälsomyndighetens och regeringens nya besked om lättare restriktioner.

– Dels kommer det att bli mer folk känns det som. Det är större risk för smittspridning om man tränger ihop sig på mindre ytor. Personligen är jag lite oroad över det. Men vi kommer förstås att förhålla oss till Folkhälsomyndighetens regler.

Du säger att du är orolig, men har ni fått uttrycka det inför Folkhälsomyndigheten? Har ni varit remissinstans?

– Vi har fått svara på en remiss. Förfrågan som gick ut gällde att förlänga pandemilagen till nästa år. Då hade vi en skrivelse där vi lyfte en del punkter som vi tyckte var viktiga. Men det verkar som att de siktade mer övergripande.

Nu är det några dagar kvar tills de nya reglerna träder i kraft. Man misstänker att det kan bli ganska konflikttungt nu för era inspektörer?

– Ja, det är svårt för reglerna ändras så väldigt fort. Vi har märkt av det just i övergången, när restriktionerna ändras eller lättas upp, då kan det bli svårigheter mellan verksamheterna och dem som är ute och gör kontrollerna.

LÄS MER: Ungdomar köar i timmar för bubble tea – GP testar populära drycken

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.