Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Trädgårdskonserter ny möjlighet i corona-stängt Musiksverige

Daniel Lemma, Patrik Isaksson och Vilma Flood är alla på turné i sommar. De spelar hemma i folks trädgårdar och alla som har tillräckligt med plats kan boka dem. Redan nu har arrangören fått över hundra bokningar - från främst privatpersoner.

Torsdagen den 5 juni klev den första artisten upp på scen i sommarens långa rad av trädgårdskonserter arrangerade av Kulturaktiebolaget i Örebro.

– Det var faktiskt en göteborgare som hann först. Daniel Lemma spelade i en trädgård utanför Örebro. Dagen därpå skulle han till till en trädgård i Tjugesta utanför Örebro.

Det berättar Björn Wallgren som tillsammans med kollegan Ki Sandholm dragit igång vad som förmodligen är sommarens mest intensiva konsertverksamhet i ett inställt Musiksverige.

Man blir sin egen konsertarrangör

Idén är enkel. Ett antal artister är tillgängliga att boka via bolagets hemsida. De ser till att teknik, logistik och biljettförsäljning fungerar Sedan kommer exempelvis nyss nämnda Daniel Lemma, Viktor Olsson, Martin Hederos och Sarah Riedel eller Kristofer Åström hem och spelar i din trädgård.

LÄS MER: Vilma Flood taggad inför sin premiär på Pustervik

Det går även bra att boka stand up-artister som Magnus Betnér och Özz Nûjen med flera. Biljettpriserna varierar beroende på vilken artisten är,

– Det går verkligen över förväntan. Vi har redan fått förfrågningar om över 100 gigs runtom i Sverige. Och alla är verkligen kreativa och positiva och vill göra ett event av detta nu när allt annat är inställt, säger Björn Wallgren och berättar att det även finns exempel på att grannar på en hel gata gått ihop om en bokning.

Vad är det man ska tänka på om man vill boka en artist till sin trädgård?

– Att man har plats för femtio personer på ett sätt så att man kan hålla avstånd. Vi följer alla regler som gäller och ser till att allt okej med tillgång till handsprit och så vidare. Men som med allt annat måste vi ta ett gemensamt ansvar. Det går inte anordna detta på en trång altan. Dessutom vill vi att man kan garantera 45 sålda biljetter, säger arrangörsduon.

FAKTA: Så blir du din egen konsertarrangör

Steg ett: Surfa in på www.trädgårdslive.se

Steg två: Hitta en artist du vill boka - fyll i en intresseanmälan.

Steg tre: Ni kommer överens om upplägget, inklusive rutiner kring handsprit och att hålla avstånd. Du får en hemlig biljettlänk för försäljning. Biljettpriset varierar mellan 295-995 kr, beroende på artist, datum och plats. Bjud in kompisarna eller kollegorna.

Steg fyra: Konsertdags

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.