Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Totalt rökförbud på Metallica

Den nya tobakslagen innebär att det är slutrökt på alla Ullevikonserter, så när Metallica kommer till stan ikväll blir det till att fimpa.
– Förbudet kommer att gälla både inne på arenan och på det inhägnade området utanför, där toaletterna finns och där de ofta har en liten scen, säger Yusra Moshtat, inspektör på Miljöförvaltningen.

Den nya tobakslagen innebär stopp för rökning på uteserveringar, lekplatser, tågperronger, busshållplatser och idrottsplatser från och med 1 juli.

Det sistnämnda gäller även Ullevi, oavsett vilket arrangemang som pågår. Så när Metallica kommer hit 9 juli är rökning helt förbjudet.

LÄS MER: Mer arbete för miljöförvaltningen efter nya tobakslagen

Att smita ut till bajamajorna för ett bloss funkar inte heller.

– Förbudet kommer att gälla både inne på arenan och på det inhägnade området utanför, där toaletterna finns och där de ofta har en liten scen. Man ska kunna gå på toaletten utan att riskera att utsättas för rök i området, säger Yusra Moshtat, inspektör på Miljöförvaltningen.

Det kommunala arenabolaget Got Event ansvarar för att förbudet följs. Om någon blir påkommen med att röka ska personalen uppmana personen att fimpa eller lämna arenan. Om personen ändå fortsätter ska ordningsvakt eller polis tillkallas.

Kan bli böter för Got Event

Om Got Event inte följer de nya reglerna kan Miljöförvaltningen utfärda ett vitesföreläggande, det vill säga hota med böter.

– Vi kommer att bedriva tillsyn och se att de följer tobakslagen. Det ska bli väldigt intressant att se hur Got Event sköter det på Ullevi, till exempel är ju väldigt många i Metallicas publik rökare, säger Yusra Moshtat.

På Got Event har man ännu ingen plan för hur rökförbudet ska skötas i praktiken.

– Vi har inte hunnit sätta oss in i det än, men vi tycker att det är jättebra att det inte ska rökas och kommer ha en diskussion med myndigheter och arrangörer för att ta fram en åtgärdsplan, säger evenemangschefen Anders Albertsson, och tillägger:

– Vi har marknadsfört oss som en rökfri arena sedan 1995 och har även tidigare bett folk att släcka cigaretter.

Delvis rökförbud på Way out west

Han ser dock en rad frågor som måste lösas kring det utökade förbudet.

– Ska man till exempel få ha med sig cigaretter om man inte röker dem? Och hur ska man säkerställa att ingen röker när man har 70 0000 inne på ett område?

När det gäller festivalen Way out west blir rökförbudet krångligare. Slottsskogen är ingen idrottsarena, så det kommer vara tillåtet att röka framför scenerna. Men områdena kring festivalens barer och restauranger räknas som uteserveringar och där blir det strängt rökförbud.

– Det kommer bli väldigt svårt för Way out west att hålla reda på det, säger Yusra Moshtat.

LÄS MER: Skadligt högljutt på Håkan Hellström, Green Day och Kiss

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.