Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Torsten Andersson i Finland för stort pris

I dag får Torsten Andersson det stora konstpriset Carnegie Art Award i Helsingfors. Samtidigt öppnar en samtidsutställning som ska på lång turné och först om drygt ett år landar i Göteborg.
Förstapriset i nordiska Carnegie Art Award, ett av konstvärldens största, är på en miljon kronor och går för 2008 till svensken Torsten Andersson. Den 81-årige konstnären anlände i tisdags och har bekantat sig med Helsingfors.
- Jag har tittat på stan, på art deco-arkitekturen och suttit på krogen, berättar Torsten Andersson som har sin ateljé i Benarp vid Hörby i Skåne.
Han vill att den ska bli ett slags museum i framtiden och tänker investera prispengarna i en stiftelse.
- Jag har ett trettiotal målningar som jag kanske vill bevara. Annars kanske de bara sprids ut när jag dör. Det brukar ju gå så.
Han har korats till förstapristagare av en sjuhövdad jury ledd av kulturrådet Tuula Arkio och med bland andra Moderna museets chef Lars Nittve i panelen. Torsten Anderssons personliga bildspråk framhålls, hans energifyllda målningar som gestaltar påhittade skulpturer. Sedan genombrottet i mitten av 50-talet har han utforskat bilden som antingen betydelsebärare eller självständigt föremål, särskilt sedan mitten av 80-talet då han återkom efter en tids frånvaro från konstlivet.
- Det var bara några år då jag slutade måla. Jag har egentligen arbetat hela tiden, säger Torsten Andersson och tillägger att han bara drog sig tillbaka på landet för att få arbetsro.
Han berättar att han fortsätter att jobba på som tidigare.
- Jag inventerar också mycket av vad jag har gjort, gallrar ut all skit så jag kan elda upp den. Och försöker samla upp det lilla som jag kan stå för. Jag är en sökare och att söka är att använda sig av provtagningar. Om provtagningarna inte tillför något ska de makuleras.
Vid en ceremoni på konstmuseet Kiasma i Helsingfors delas i dag priset ut av Finlands president Tarja Halonen, som sägs vara mycket konstintresserad. Även de danska konstnärerna Jesper Just och John Kørner prisas med 600 000 respektive 400 000 kronor. Och stipendiet till en ung konstnär går till Lysekilsfödda Nathalie Djurberg.
Samtidigt öppnar Kiasma en utställning där förutom pristagarna ytterligare 23 nordiska konstnärer medverkar. Samtliga har valts ut av prisjuryn och visar verk som gjorts under de senaste två åren.
Utställningen ska sedan ut på en ett och ett halvt år lång turné och kommer till Göteborgs konstmuseum den 4 december nästa år. Den ska också till samtliga nordiska huvudstäder samt London och Nice.
Carnegie Art Award instiftades 1998 av det på senare tid så omdebatterade investmentbolaget Carnegie och syftar till att stödja framstående konstnärer i Norden. I början delades det ut årligen, men har sedan 2004 delats ut vartannat år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.