Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Tor Bjurström-målning dolde sig bakom Stadsteaterns foajéscen

Renoveringen av Göteborgs stadsteater är i full gång. I samband med arbetet har man fått fram en muralmålning av konstnären Tor Bjurström.
– Syftet med ombyggnaden är att försöka återställa så mycket som möjligt av den arkitektur som fanns från starten 1934, säger Stadsteaterns vd Björn Sandmark.

När Tor Bjurström klev in som lärare på Valands målarskola på 1920-talet var det med en ny syn på färg. Han hade varit i Paris och studerat för Henri Matisse. Kunskaperna spred han till sina elever; Ivan Ivarsson, Ragnar Sandberg, Åke Göransson, Inge Schiöler och Nils Nilsson. I dag mer kända som Göteborgskoloristerna.

Själv var han också en erkänd konstnär och finns representerad på bland annat Nationalmuseum, Moderna museet och Göteborgs konstmuseum. Men han finns också på Göteborgs stadsteater.

LÄS MER: Nya besked om när Stadsteatern stängs

När teatern byggdes 1934 färdigställde Tor Bjurström en muralmålning. Men när Stadsteatern valde att bygga sin permanenta foajéscen sattes en vägg för målningen.

– Vi har vetat att bilden är där bakom och troligtvis hyfsat välbevarad. Det hela gjordes så att den inte skulle skadas. Sen kan den möjligen behöva fräschas upp lite, säger Björn Sandmark.

LÄS MER: Nu får Göteborgs romer ett konstverk på Stadsmuseet

Har hittat exklusiva originaltapeter

Under en längre tid har målningen varit dold, men i samband med att Göteborgs stadsteater nu ska renoveras har väggen tagits ner och Bjurströms konstverk fått komma fram. I stället för den permanenta scenen kommer man ha en höj- och sänkbar variant.

– Jag tycker att den är fantastisk. Den har de färger som också går igen i hela huset.

Stadsteatern är för tillfället stängd och kommer att återinvigas hösten 2021. Under den tiden ska en renovering för 90 miljoner kronor genomföras. Pengar som bland annat ska gå till att renovera Lilla Scen, en ombyggd foajé och förbättringar för personalens arbetsmiljö.

LÄS MER: Nu ska Billdals gård återfå sin forna glans

– Vi kommer även förändra kassahallen. Vi ska flytta tillbaka kassan in i vägen som det var 1934. Även baren ska i stort sett tas bort, eller förminskas väldigt så man får fram den luftiga känslan, säger Björn Sandmark.

Det kommer också bli en ny foajébar som ersätter den i kassahallen. Där försöker man också återskapa originalmiljön. Något som blir lättare av att man har kvar den forna tapeten.

– Den görs faktiskt fortfarande i Venedig och kostar runt 40 000 kronor per kvadratmeter. VI har kvar originalet och två extra rullar från 1934, säger Sandmark.

LÄS MER: Så ska robotar ta över biblioteket

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatt och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.