Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sara Garib kom trea i tävlingen Ortens bästa poeter. Bild: Sara Garib

Topplacering för göteborgare i Ortens bästa poet

Sara Garib från Göteborg kammade på söndagen hem en delad tredjeplats i poetry slam-tävlingen Ortens bästa poet, som avgjordes i Ungdomens hus i Rinkeby. Samtidigt meddelar arrangörerna att tävlingen läggs ner.

LÄS MER: De kan bli Ortens bästa poeter

Sara Garib kvalificerade sig genom att ta sig vidare från deltävlingen i Göteborg, som ägde rum i september, bland annat med ett verk om övervakning.

Totalt lyckades 25 personer från hela landet ta sig vidare till lördagens kvaltävlingar, varav åtta fick göra upp på söndagens final. En av dessa var alltså Sara Garib från Göteborg.

Vann tävlingen gjorde 19-åriga Farhiya Feysal från Linköping, som förutom äran fick ta emot ett stipendium på 20 000 kronor. Tvåa kom Ahmed Hassano från Stockholm, Sara och de resterande fem finalisterna delade sedan på tredjeplatsen. Juryn bestod av ett flertal kända musiker, däribland Seinabo Sey och Stor.

Ortens bästa poet är en tävling i poetry slam som arrangeras av den ideella föreningen Förenade förorter, med syftet att lyfta erfarenheter från förorten och göra deras röster hörda. Tävlingen hölls första gången 2015 och har sedan dess vuxit till ett mästerskap med deltävlingar i tio städer. Fjolårets deltävling i Hammarkullen drog så stort intresse att man till i år flyttade den till en större lokal i Angered.

LÄS MER: Ortens poet i Angered drog rekordpublik

Tävlingen läggs ner

Även helgens final i Rinkeby drog storpublik.

Intresset till trots så meddelade arrangörerna att årets upplaga är den sista.

I ett tal från scenen berättade arrangörerna om vad de uppfattade som ett aktivt motstånd från polis och myndigheter, trots att tävlingen enligt deras utsago aldrig präglats av någon incident som krävt polisiärt ingripande.

Vi kan dock räkna med att få se och höra mer från Sara.

– Poesi är något som jag tror att jag kommer att hålla på med länge. Jag har redan upptäckt att det finns en del förväntningar på mig, och på vad jag som svensk-irakisk kvinna och muslim ska skriva om. Men jag försöker bortse från det, eftersom jag är summan av alla mina identiteter och kan skriva om precis vad jag vill, hur jag vill, har hon tidigare sagt till GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.