Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

”Toots” Hibbert var en av reggaens sanna pionjärer och lär ha varit den som myntat begreppet med singeln ”Do the reggay” från 1968. Bild: Elias Funez/ ASSOCIATED PRESS / TT

Toots and the Maytals frontfigur död

Frederick Nathaniel "Toots" Hibbert , frontfigur i det legendariska bandet Toots and the Maytals har gått bort vid 77 års ålder. Det bekräftar bandet i sociala medier.

Så sent som 2018 spelade Toots and the Maytals på Pustervik. Bandet, vars album ”Funky Kingston” från 1973 brukar hyllas som ett av historiens bästa reggaealbum, har flera stora hits som ”54-46 was my number” och ”Pressure drop”.

Under fredagen bekräftade bandets officiella Facebook-konto att frontfiguren Toots Hibbert gått bort omgiven av sin familj på University Hospital of the West Indies i Jamaicas huvudstad Kingston. I samma inlägg tackar familjen sjukvården och ber att fansen nu respekterar deras önskan att få sörja ifred.

Toots and the Maytals var pionjärer inom ska och reggae. De bildades på 1960-talet och historien säger att deras singel "Do the Reggay" från 1968 ska vara första gången som begreppet reggae användes i en låt.

Var med i reggaens vagga

Gillis Bengtsson, som startade det göteborgska reggae-skivbolaget Swingkids, känner sorg över att Toots Hibbert nu har gått bort.

– Han var en av de absolut största inom reggae. Han var viktig som fan. Det är riktigt tråkigt.

Gillis Bengtsson själv blev intresserad av först skapunk och sedermera äldre ska-musik på 90-talet.

– Då var det Toots och Bob Marley. Han var en stor stjärna när det var ska och rocksteady och när reggae blev till.

Går det att jämföra honom med Bob Marley?

– Bob Marley är den störste någonsin. Men Toots är så viktig. Han var stor innan Bob Marley.

Går det att säga något om honom som musiker?

– Han hade en fantastisk soulröst. Jag gissar att det blir statsbegravning på Jamaica för honom. Det borde det bli. Han gick över gränserna. Han var en av reggaeartisterna som pop-publiken tog till sig.

Gillis Bengtsson, startade 1996 skivbolaget Swingkids, med artister som Movits!, Kapten Röd, Syster Sol, General Knas och Räfven. Bild: Tomas Ohlsson
Gillis Bengtsson, startade 1996 skivbolaget Swingkids, med artister som Movits!, Kapten Röd, Syster Sol, General Knas och Räfven. Bild: Tomas Ohlsson

Hade varit sjuk i corona

Gillis Bengtsson såg Toots and the Maytals på Pustervik 2018. En fantastisk spelning berättar han. Det blev en revansch från 2007 då Toots och hans gäng hoppade in i stället för Van Morrison som förband till Rolling Stones på Ullevi.

– Jag funderade på att gå dit bara för att se Toots. Jag skiter väl för fan i att se Stones.

2018 var Toots Hibbert pigg och rösten stark, säger Gillis Bengtsson. På senaste tiden har han dock kunnat se i sociala medier att reggaepionjären varit sjuk i corona. Det är dock inte bekräftat att han gick bort i sjukdomen.

– Han var ju gammal också, säger Gillis Bengtsson och fortsätter:

– Men det är en otrolig förlust.

Toots Hibbert blev 77 år. Han var gift sedan 39 år och lämnar efter sig fru och sju barn.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.