Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tone Schunnessons ”Dagarna, dagarna, dagarna” blir film

2020 släpptes ”Dagarna, dagarna, dagarna”. Tone Schunnessons efterlängtade uppföljare efter succéromanen ”Tripprapporter”. Nu ska boken bli film och regisseras av Rojda Sekersöz.
– Det har precis blivit klart. Det är så roligt, säger Tone Schunnesson.

2016 hamnade Tone Schunnessons namn på alla kulturredaktioners läppar när hon slog igenom med sin debutroman ”Tripprapporter”. En kaotisk, rapp, humoristisk och skoningslös berättelse om en ung kvinna som väckte både kritiker och den breda massans intresse.

När hon fyra år senare släppte ”Dagarna, dagarna, dagarna” fanns det stora förväntningar. I den nya romanen möter vi Bibbs. En 39 år gammal avdankad bloggare och MTV-sidekick som blir lämnad av sin partner Baby. För att få bo kvar i sin lägenhet måste hon betala Baby 100 000 kronor inom en vecka. Pengar hon inte har.

Det är en premiss som borgar för fokus på kapital i olika former, men också action.

– Ja och jag gillar ju action själv. Alltså action med hjärta, säger Schunnesson.

LÄS MER: Influenceråret 2020 – Fest, skäll och folkbildning

När GP pratar med henne vet hon väldigt lite om det kommande filmprojektet. Det enda hon känner till är att den ska regisseras av Rojda Sekersöz (”Dröm vidare”, ”En komikers uppväxt”). Vilket hon tycker känns helt rätt.

– När jag såg "Dröm vidare” första gången kände jag mig lite konstnärligt besläktad med henne. Det finns likheter mellan karaktärerna där och de romanfigurer som jag skriver.

– Sen när vi har haft möte känner jag att hon har sett boken så tydligt som en film. Hon kan ju de grejerna förstås. Men det är kul att höra någon som har en så tydlig vision.

LÄS MER: Dags att döda myten om det perfekta våldtäktsoffret

Tone Schunnesson vill gärna göra om film och tv

Tone Schunnesson har själv arbetat som dramatiker och berättar att hon gärna skulle göra film eller tv i framtiden. Däremot skulle det behöva bli något nytt och inte en omtolkning av hennes egna romaner. Det lämnar hon gärna åt andra. Hon har nämligen en stark tro på att andra kan veta mer om det hon har skapat än hon själv.

LÄS MER: Recension: ”Dagarna, dagarna, dagarna” av Tone Schunnesson

– Jag ser jättemycket fram emot att se vart det här kommer att leda. Jag är själv nyfiken, säger Tone Schunnesson och hälsar att vi får mötas i biografen. Sedan drar hon sig till minnes den pågående pandemin.

– Om bio finns kvar alltså, avslutar hon, lagom ödesmättat.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.