Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Annette Brown / Netflix

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tjockisens skamliga revansch

Ett mobboffer som tar revansch. Det är så Netflix beskriver sin nya storsatsning Insatiable – Omättlig – där överviktiga Patty går från att vara skolans tjockis till skönhetsdrottning. Nana Håkansson kallar det i stället för fatshaming.

"Jag är tjock, du är ful – men jag kan banta." Budskapet på åttiotalets populära tishor skulle lika gärna kunna vara en reklamslogan för Netflix-serien som har världspremiär om några veckor. Fatty Patty -spelad av Debby Ryan i fatsuit – har varit mobbad hela livet. Medan de andra tjejerna i klassen cheerleader och blir av med sina oskulder sitter hon hemma i teve-soffan och trycker i sig glass, som vore hon Chris i Skam. Glåporden verkar aldrig ta slut, och inte heller ensamheten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men så händer det: en av plågoandarna ger Patty en rejäl, bokstavlig, käftsmäll. "Tack vare" detta sys Pattys käke ihop och en sommar utan möjlighet till att stoppa i sig stora mängder kalorier resulterar att det är en oigenkännlig skönhetsdrottning som dyker upp lagom till skolstarten. Den forna tjockisen blir omättligt populär. Alla vill hänga med den heta bruden, men Patty vill ha revansch och hämnd. Hon krossar matbutikens chipshyllor med slägga, hon slår ner sin nemesis, hon blir ihop med skolans snyggaste kille. Ja, konstaterar Patty, hon kan faktiskt göra precis vad som helst.

Budskapet är tydligt: kvinnor som lever upp till samhällets skönhetsideal är mer lyckliga, mer lyckade, än de med några extra kilon. Enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheterna gäller det halva Sveriges befolkning och enligt WHO är det sex av tio amerikaner som sitter i samma sits. Trots det är det knappast en så stor andel tjockisar som får plats i populärkulturen. Och när de väl gör det, ja då är det med ett glasspaket i famnen.

Sociala medier har rasat sedan Insatiable-trailern släpptes i förra veckan. Debby Ryan, som alltså spelar Patty, har svarat med en tweet där hon säger att serien tvärtemot vad kritikerna menar, genom satir uppmärksammar den skam som kvinnor känner inför sina kroppar.

Fatshaming ska alltså bemötas med fatshaming.

"Jag är tjock, du är ful – men jag kan banta" finns numera, för den som är intresserad, för övrigt även som dekal till bilen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.