Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Tjejerna sätter färg på Rosenlundsverken

Rosenlundsverkens fasad mot Esperantoplatsen byter skepnad när konst- och sysselsättningsprojektet Sätt färg på Göteborg tar nya steg.

Lagom till Göteborgs 400-års jubileum 2021 ska en 21 kilometer lång sträcka från Kulturhuset Blå Stället i Angered till Röda Sten konsthall fyllas av utomhuskonst i form av stora muralmålningar.

Samtidigt som konstverken runt om i Göteborg växer fram, är tanken också att binda samman stadsdelar, främja integration och sätta ungdomar i arbete.

Tolv konstnärer har valts ut i den internationella konsttävlingen Gothenburg Art 21, och vinnarna Llefen Carrera från Göteborg och Isaac Barreda från Frankrike får själva får måla upp sina verk på fasader i Göteborg, medan övriga verk målas upp av ungdomar i projektet Sätt färg på Göteborg, som startats av måleribranschen i samarbete med Arbetsförmedlingen för att råda bot ungdomsarbetslösheten och bristen på yrkesmålare.

LÄS MER: Vinnande konst för Göteborgs fasader

65 i arbete

Erling Zandfeld, som är projektledare, berättar att man har fokus på att hitta ungdomar i områden med hög arbetslöshet. Genom projektet ges ungdomarna utbildning till byggnadsmålare.

– Målet är att vi 2021 ska ha satt 100 ungdomar i arbete. I dag är vi uppe i 65 som är ute i arbetslivet.

Ett annat mål är att hitta tillräcklig många tjejer för att skapa en tjejgrupp.

– Och nu har vi det! I alla fall är det hittills bara tjejer i gruppen som ska måla vid Rosenlundsverken, säger han.

För nu är det dags för konstverk nummer tre av de tolv att färdigställas, den brasilianske konstnären Rafael Alencars verk Pantanal.

Konstverket Pantanal av den brasilianske konstnären Rafael Alencar kommer att pryda fasaden på Rosenlundsverken, mitt emot Språkcafét..

– Pantanal är våtmarksområde som täcker delar av Brasilien, Paraguay och Bolivia, med en stor artrikedom, som nu är utsatt för exploatering. Konstverket är konstnärens inlägg i debatten om vad som händer med området, säger Erling Zandfeld.

LÄS MER: Arbetslösa ungdomar målar staden vackrare

Eftersom konstnären inte själv närvarar, behövs en särskild teknik för att återskapa verket.

– Vi mäter in verket in i varje detalj och förstorar upp upp bilden i ett rutnätsmönster på ytan som ska målas. Just detta verk har distinkta ytor vilket underlättar. Nu är underarbetet gjort och vi börjar måla i dag.

"Inspirerande projekt"

På plats vid Rosenlundsverken när måleriarbetet drar igång är också arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S).

– Det är förstås jätteroligt att en minister vill komma och titta, säger Erling Zandfeld.

Ylva Johansson ser mycket positivt på projektet.

– Det var väldigt roligt att se. Jag är imponerad av hur de jobbar med att få färg på den här ytan, med fåglar i olika härliga färger. Jag har noga fått beskrivet för mig hur arbetet går till.

Vad tänker du om om projektet?

– Det är precis såhär vi ska jobba, att branschen och arbetsgivarna och kommunen går in tillsammans. Jag har träffat tre härliga tjejer i dag, som inte tidigare funderat på måleribranschen men nu är på väg in i den och de trivdes jättebra med det. Det ger också inspiration för andra. Ett liknande projekt ska dras igång nu i Stockholm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.