Tjejer, tjejer överallt tjejer

Emma Leijsnes reportagebok Fördel kvinna – Den tysta utbildningsrevolutionen målar upp ett skrämmande scenario för framtiden, skriver Ulrika Knutson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Motståndet mot att släppa in kvinnorna på universitetet var länge kompakt. 1909 vågade riksdagen föreslå att fler kvinnor borde kunna bli professorer. Rektor Henrik Schück vid Uppsala universitet slog bakut:

"Det skulle vara en stor olycka för vår intellektuella kultur!"

Akademiska kvinnor sänkte kvaliteten och hotade männen. I upphetsningen tyckte professor Schück även att kvinnor blev för dyra. De måste pensioneras redan vid 55, eftersom "det är obestridligt att en kvinna förr blommar ut än en man"!

Men där fick han mothugg. Medicinaren Hjalmar Öhrvall höll med om att den "kroppsliga fägringen försvann med åren", men den borde inte vara pensionsgrundande vare sig för kvinnor eller män.

ANNONS

Hundra år senare dominerar de kvinnliga studenterna på alla utbildningar utom de tekniska. Professor Schück skulle ha svimmat. Blivande jurister, tandläkare, veterinärer, apotekare och arkitekter: tjejer allihop. Lärar- och vårdutbildningar: tjejer. Och det gäller alla sorters unga kvinnor; i storstan, i glesbygd, i villlakvarter och i förort. Men killarna har försvunnit, ingen vet vart.

Emma Leijsnes reportagebok Fördel kvinna – Den tysta utbildningsrevolutionen målar upp ett skrämmande scenario för framtiden.

Grabbarna har blivit håglösa och tappat gnistan. Att plugga vidare efter gymnasiet har blivit "en tjejgrej". Att läsa läxor ger usel cred bland kompisarna. Och det är viktigare vad kompisarna – peer groups – tycker än vad vuxenvärlden anser.

Emma Leijsne reser till Jokkmokk och ser ett helt samhälle svikta, därför att tjejerna drar till storstan och vägrar komma tillbaka.

Det är inte alla som applåderar att kvinnorna visar framfötterna. Universiteten skulle mycket hellre vilja ha jämn könsfördelning på kurserna. Man prövade kvotering i smyg, men då fick de pisk av Gunnar Strömmer och Centrum för rättvisa. I dag är Strömmer moderaternas nye partisekreterare, och han kommer i den rollen snart att avkrävas politiska förslag på vad som faktiskt kan göras åt den bristande könsbalansen i utbildningen. Ingen lätt sak.

ANNONS

Men det är inte alla unga män som sitter och ruttnar på kammaren. Med eller utan examen verkar många killar fortfarande ha en gräddfil till köttgrytorna. Karlarna blir chefer, startar firma och tjänar mycket mer. Kvinnorna har bara 81 procent av männens lön, och tar fortfarande mycket större ansvar för hushållsarbetet, i synnerhet när de är gifta.

De gifta männen har för övrigt högre lön än de ogifta, och högre utbildning! Det finns ett direkt samband mellan utbildning och levnadsstandard. Alla talar om de växande klyftorna, och det är solklart att klyftorna inom männens värld ökar snabbast.

Det är lätt att tycka synd om de håglösa unga männen som varken får prinsessan eller halva kungariket. Vem ska tala om för dem att vägen till kvinnans hjärta går genom en god bok?

ANNONS