Den tjeckiske presidenten Miloš Zeman blev 2013 den förste president att röstas fram direkt av folket. Här poserar han med en gevärsattrapp med texten ”mot journalister” och spriten Becherovka.
Den tjeckiske presidenten Miloš Zeman blev 2013 den förste president att röstas fram direkt av folket. Här poserar han med en gevärsattrapp med texten ”mot journalister” och spriten Becherovka. Bild: Miroslav Chaloupka

Hynek Pallas: Tjeckisk politik förebådade trumpismen

När tjeckerna valde president 2013 framstod de som extrema. Det var innan Trump. Nu är det snart val igen, och bland kandidaterna finns bland annat en oligark som ställer upp för att slippa åtal för förskingring av EU-medel. Hynek Pallas skriver om ett förändrat Centraleuropa.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Många av oss har varit där. Det blev ett glas för mycket och nu måste du hålla fast väggen så att rummet slutar snurra. Men de flesta är i det läget inte nyvalda till landets högsta ämbete och inspekterar kronjuvelerna framför nationens tv-kameror.

Så hade i och för sig den tjeckiske presidenten Miloš Zeman – som 2013 blev den förste president att röstas fram direkt av folket – inte gjort någon hemlighet av att han formade statsmannaskapet mer efter Boris Jeltsin än Barack Obama.

Västmedier undrade hur det var möjligt att tjeckerna, som ju hade haft världens coolaste president i dissidenten och dramatikern Václav Havel, kunde sänka ribban så. Ett amerikanskt presidentval senare betraktades de som early adopters.

ANNONS

Zeman behövde aldrig vårda någon annan image än att röka 60 cigarretter – efter en stroke vid 75 års ålder drog han ner till 40 – och dricka ”minst nio alkoholenheter” om dagen. Lullandet kring juvelerna ledde förvisso till pressutskick från staben om ett ”mystiskt virus”. Folk visste bättre och gjorde en Becherovka-reklam av klippen (en tjeckisk bitter som luktar pepparkaka och kallas för betong när man blandar ut den – baksmällan är därefter). Zeman, som vid det laget omfamnat Ryssland, rasism och Kina, blev omvald fem år senare.

Jag utesluter inte att han – numera rullstolsburen, förlamad och sugrörsdrickande – skulle vinna igen om det var tillåtet. Men i helgen är det dags för tjeckerna att välja nytt blod till Pragborgen. Eftersom ingen av kandidaterna, än så länge, har bloopers från sin senaste fylla på tv så satsar de på annan PR. Och det på sätt som visar hur de tre med chans att vinna speglar dagens Centraleuropa.

Petr Pavel är en pensionerad Nato-general med vitt skägg, stålblick och en stab som spammar Instagram om krigshjälten som försvarar nationen. Principfastheten – som innefattar så ingrott ogillande av ”främmande kulturer” att Pavel motsätter sig den arbetskraftsinvandring Tjeckien desperat behöver – får sig viss törn av att han var medlem i kommunistpartiet och så sent som 1987 försvarade den sovjetiska ockupationen.

ANNONS

Zeman behövde aldrig vårda annan image än att röka 60 cigarretter – efter en stroke vid 75 års ålder drog han ner till 40 – och dricka ”minst nio alkoholenheter” om dagen.

Danuše Nerudová – en 44-årig blond rektor som stajlas efter Slovakiens smarta president Zuzana Čaputová – är liberalernas våta dröm. Tidskriften Vogue stöttar genom att låta Tjeckiens hetaste fotograf Marie Tomanová, som plåtar New Yorks klubbkids med hård blixt, och Havels personlige fotograf Tomki Němec följa henne. Oväntat stöd kom även i nya säsongen av ”Jack Ryan” där skådespelerskan Nina Hoss modiga tjeckiska president liknar Nerudová. Tyvärr visade sig rektorns progressiva tankar om utbildningsväsendet innefatta att hennes universitet sålt doktorandplatser till högstbjudande.

Vilket bleknar mot nästa kandidat, som får även inbitna republikaner att ögna blodsbandssuccession med våt blick. Den förre premiärministern, oligarken Andrej Babiš, ville främst bli president för att få immunitet från ett åtal som kunde ge fängelse. Bevisen för att Babiš förskingrat EU-medel är rejäla. Så den friande dom som kom i måndags kastar lång skugga över det tjeckiska rättsväsendet och utgången i valet. Babiš, som även utreds för pengatvätt i Frankrike, vänslas med Viktor Orbán och gör talkshows för verklighetens folk där han berättar att han ”städar hemma”.

Folklighet med förhinder om man äger franska slott via skalbolag, kontrollerar dagstidningar samt driver landets största industrikoncern. Monarki må dofta ”Game of thrones”, men Carl XVI Gustaf har åtminstone aldrig låtit kidnappa Carl Philip och dumpat honom på det ryssockuperade Krim. Vilket Babiš gjorde för att hans son inte skulle kunna vittna mot honom.

ANNONS

Snart är det dags för ny inspektion av kronjuvelerna – och vill det sig illa får tjeckerna anledning att minnas Becherovka-åren nostalgiskt.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Tjugo filmer du inte ska missa på Göteborgs filmfestival 2023

LÄS MER:Skansennationalismen är tillbaka

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS