Anders Tegnell, Andreas Norlén, Krister Petersson, Michael Stare och Lottie Knutson är beredda att rycka in när det krisar.
Anders Tegnell, Andreas Norlén, Krister Petersson, Michael Stare och Lottie Knutson är beredda att rycka in när det krisar. Bild: Johan Wanloo

Tjänstemännen är vår tids superhjältar

Inte alla hjältar bär mantel. När landet krisar, regeringar avsätts och pandemier sveper över världen riktas svenskarnas blickar gärna mot en medelålders man med pullover och stark tjänstemannaaura. Johan Wanloo presenterar Sveriges främsta räddare.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

LÄS MER:Låt oss få göra romantiska hjältar av epidemiologerna

Talmannen (Andreas Norlén)

grade crossed
Man undrar lite vad hans hemliga identitet är. Jag gissar på P4-radiopratare. Han fokuserar på ”tal” i ordet ”talman.”

Hans superkraft är att kunna meddela att januariöverenskommelsen nu har havererat och att landet befinner sig i en akut regeringskris i samma trivsamma tonfall programledaren för melodikrysset säger ”och Lill-Babs dopnamn skall alltså in på lodrät sju.”

Och då blir man ju inte så orolig. Man tycker mest att det är lite festligt att det händer något.

Statsepidemiologen (Anders Tegnell)

grade crossed
Är han Captain America eller Stålmannen? En symbol för hopp och trygghet i en orolig värld?

Fastän världen brinner och pesten rasar är han där på varje presskonferens och talar tålmodigt till oss. Hans S-märke, hans sköld är en skrynklig skjortkrage som sticker ut ovanpå en mysig tröja.

Eller är han Batman? En hotfull skuggfigur som sprider skräck? Kanske inte så mycket hos regelrätta skurkar som hos krögare och trubadurer, men ändå.

Skandiamannenmannen (Krister Petersson)

grade crossed
De flesta superhjältar utmärker sig genom något slags fysisk förmåga. Kunna flyga. Vara starka. Ha råstora osårbara muskler. Men sen finns det superhjältarna som mest är smarta. Som Doctor Strange. Hans superkraft är att han kan en massa trollformler som han kan rabbla när det behövs. Han vet saker. I den gruppen ingår Krister Petersson. Han vet visserligen bara en enda sak. Att det var Skandiamannen som sköt Olof Palme. Men ändå.

Staren (Mikael Stare)

grade crossed
Kommer ni ihåg när Gandalf kom tillbaka från de döda? Vilket ögonblick av ljus och triumf. Fan om han inte kom ridande på en vit häst också? Så kände många hårt prövade Blåvitt-fans när det blev klart att Mikael Stahre skulle komma tillbaka som tränare efter att ha varit borta i några år. Att han inte var speciellt populär, eller att det inte gick vidare bra för laget, under första omgången väljer de flesta att strunta i. Eftersom det går så mycket sämre nu.

Kapten Flygpoäng (Lottie Knutson)

grade crossed
Vissa superhjältar har väldigt specifika krafter. Dom är inte vidare mångsidiga. Som till exempel Matter-Eater Lad i Legion of superheroes. Han kan äta vad som helst. Om jorden hotas av en bomb. Ja, då äter han upp den. Lottie Knutsons superkraft är att hon vet vart man kan resa och hur utan att risken att bli smittad av covid-19 är alltför hög. Om detta uttalar hon sig ofta i Aftonbladet och Expressen.
– Nix, det är för farligt att åka till Tallinn just nu men på Färöarna har krogarna öppet till 23!

LÄS MER:Befria kultursidorna från sport

LÄS MER:Små grodorna är inte lustiga

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS