Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tio kulturmåsten i Göteborg innan nyår

GP:s krönikör Johan Lindqvist lyfter tio kulturevenemang som lyser upp i höstmörkret.

Luke Elliot, Pustervik, 12 oktober

Ryktet har, som det brukar heta, föregått Luke Elliot innan han nu kommer till Göteborg. Han är redan ett namn på musikscenen i New York och när Elliot, numera Oslo-bo (!) spelade för speciellt inbjudna musikälskare på O-baren i Stockholm sägs alla som kom ut från den lilla lokalen varit fullständigt nyfrälsta. Elliots andra album ska släppas i början av nästa år, singeln Somebody's man släpptes fredagen den 5 oktober.

Phosphorescent, Pustervik, 16 oktober

En av de finaste stunderna någonsin på gp.se var tveklöst när Matthew Houck satte sig framför våra kameror, backstage på Way out West och bjöd på en exklusiv liten spelning. Sedan dess har hyllningarna bara fortsatt och med nya albumet C'est la vie befäster Phosphorescent sin position som en av samtidens mest spännande låtskrivare. Och live är man som sagt briljanta. Det lär bli en mycket speciell kväll på Pustervik.

Clara Henry om feminism, Världskulturmuseet, 19 oktober

Clara Henry gjorde, förstås, succé i GP:s monter på bokmässan och nu fortsätter hon prata - kunnigt, personligt och underhållande - om feminism. Den här gången på Världskulturmuseet med genusvetaren, föreläsaren, dramaturgen och skribenten Lisa Lindén som samtalspartner. Inträdet är gratis och man behöver inte föranmäla sig. Men över 2000 har bockat i sig som intresserade på Facebook-eventet så det kan nog vara smart att komma i rimligt god tid.

Kulturnatta, runtom i stan, 19 oktober

På mössan och ge er ut i kvällen och natten. Det här är en långlivad tradition värd att hålla fast vid. Teatrar, gallerier, bibliotek, ateljéer, museer och allehanda kulturutövare håller öppet och visar upp sin verksamhet. Alldeles gratis för besökarna är det också.

Okej Live, Partille arena, 27 oktober

80-talsgalor har varit en publiksuccé i England sedan många år tillbaka och när 90-talet i somras firades i Göteborg kom folket för att nostalgifesta. Upplagt för framgång alltså när Samantha Fox, Herreys, Lili och Susie, Tone Norum, Noice, Treat, Kee Marcello, Secret Service och Lustans Lakejer alla tar plats i Partille arena. Även 80-talets smaksensationer sägs finnas i arenan, så det luktar helhetsupplevelse lång väg.

Sarah Klang, Konserthuset, 1 november

Det här var på alla sätt och vis varit Sarah Klangs år. I januari gjorde hon sin första egna spelning på Pustervik, sedan drog hon till Austin och i somras gjorde hon succé på Way Out West och alla andra ställen hon spelade på. Nu knyter Sarah Klang ihop berättelsen om sitt genombrott med en spelning i hemstadens konserthuset. Det luktar klassiker lång väg.

Göteborgs romanfestival, Litteraturhuset, 3, 4 november

Knappt har bokmässan städat undan utslitna signeringspennor, insmugglade BiB-lådor och kvarglömda läsglasögonen innan nästa bokfest drar igång i Göteborg. Monika Fagerholm, Maja Lundgren, Sara Bergmark Elfgren och Mats Söderlund finns bland gästerna när romanfestivalen ska rota i frågeställningen "Kan man förstå världen, samhället och kanske sig själv genom att fly ut i det fantastiska?" Ja, det vill man såklart veta.

Suspiria, Bergakungen, Biopalatset, Premiär 23 november

En omtalad remake på Dario Argentos skräckfilm från 1977 som visades på Venedigs filmfestival tidigare i år. På röda mattan bredvid stjärnan Tilda Swinton syntes göteborgaren, fotografen och konstnären Mikael Olsson som har en roll i filmen. Tillsammans med bland andra Thom Yorke, Radioheadsångaren står för den isande musiken, bidrar Olsson till att skapa en film som sägs vara något alldeles ovanligt gastkramande.

Hurula & Sara Granér, Galleri Backlund, 8 december

Samtidspunkaren Hurula ställer ut bilder från sin konstbok Första kretsen och serietecknaren Sara Granér visar såväl bilder som keramik i en spännande dubbelutställning. Hurulas projekt tog fart efter att han köpt en bibel på en loppis, började riva ut sidor och bygga upp kollage. Sara Granér har ett alldeles eget uttryck som kan vara kul att uppleva även utanför seriebokens sidor.

Fanny och Alexander, Stadsteatern, Premiär 14 december

Ni har sett filmen, ja ni har kanske till och med ägnat några lediga dagar åt att se den lång-långa versionen. Nu flyttar Ingmar Bergmans klassiska julberättelse och familjedrama in på Götaplatsen med buller och bång. Extra kittlande förstås att föreställningen sätts upp av demonregissörens dotter Eva Bergman. I några av de bärande rollerna syns idel ädel göteborgsk skådespelaradel: Mia Höglund-Melin som Emilie, Jakob Eklund som Biskopen, Ulla Skoog som Lydia och Carina Boberg som Farmor Helena.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.