Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den 10:e och 11:e maj spelar Timo Räisänen på Kajskjul 8.  Bild: Jonatan Fernstrom
Den 10:e och 11:e maj spelar Timo Räisänen på Kajskjul 8. Bild: Jonatan Fernstrom

Timo Räisänen släpper outgiven Göteborgshyllning

I vår ska Timo Räisänen göra två konserter på Kajskjul 8. I samband med det släpper han "Aldrig långt bort". En låt som i åtta år har fått leva sitt eget liv.
– Jag har varit livrädd för den här låten. Tills nu, säger Timo Räisänen.

2011 skrev Timo Räisänen låten "Aldrig långt bort", speciellt för en reklamfilm beställd av Göteborgs Energi. Versionen gjordes med bara sång och gitarr till bilder av Göteborg.

Den blev en inofficiell hit och är numera vanligt förekommande på skolavslutningar i Göteborgsområdet. Timo Räisänen har också kört den på konserter.

– Den levde sitt eget liv utan att jag någonsin spelade in den på skiva. Men varje gång jag haft en konsert ens i närheten av Göteborg har jag kört den och då har det blivit sing a long, berättar han.

Åren gick och låten släpptes aldrig officiellt – förrän nu. Från och med den 19 april kommer "Aldrig långt bort" att finnas på digitala plattformar som Spotify.

– När man spelar in för första gången, då blir det den riktiga versionen. Jag har varit livrädd för den här låten. Tills nu.

– Jag hittade en sammansättning av stråk och blås, musiker som var så himla fina och inkännande, och helt plötsligt satt den så himla fint. Jag har spelat den med masa orkestrar. Med symfonikerna och Göteborg Wind Orchestra, fast det har alltid känts lite som en cover. Med den här lilla sättningen blev det så himla fint, så vi hoppade in i studion spontant och spelade in det, säger Timo Räisänen.

Hur känns det att den äntligen är släppt?

– Det känns häftigt. Jag har varit rädd att den ska bli för mesig. Det blir lätt så när man har för mycket respekt för en låt. Men det blev den inte. Jag vågade ta ut svängarna lite. Blanda elektroniska ljud med klassiska orkesterljud.

Med en sån här låt följer mycket känslor. Hur tror du att den kommer att tas emot?

– På rak arm – eftersom det har varit en livelåt som har spelats i så himla många varianter, tror jag inte att folk kommer att reagera på något särskilt sätt. Sen är det klart att det kan vara vissa som har lyssnat på reklamfilmsversionen som finns på Youtube. Men den kommer ju att finnas kvar om man verkligen gillar den.

Timo Räisänen började som gitarrist och bakgrundssångare i Håkan Hellströms kompband. Sedan dess har han gett ut sju soloalbum och har låtar som "Fear no darkness promised child" och "Outcast" i bagaget. 2016 släppte han "Timo sjunger Ted", där han tolkade Ted Gärdestads låtar och 2017 gav han ut han sin första skiva med egna låtar på svenska, "Tro, hat, stöld".

Den 10:e och 11:e maj spelar Timo Räisänen på Kajskjul 8.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.