Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Timbuktu dubblar på Way out West

– Det känns otroligt peppande. Det säger Timbuktu om att uppträda på Way out West med både sin scenföreställning En droppe midnatt och en extra allt-spelning med kompbandet Damn.

Boken En droppe midnatt, där Jason "Timbuktu" Diakité berättar sin och sin familjs historia och rotar i frågor om identitet och ursprung, har vridit hans artisteri och konstnärskap i en ny riktning. Boken blev till en hyllad scenföreställning och nu flyttar han ut den i Slottsskogens festivalmiljö.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det blir en jäkla inspirerande utmaning. På teatern är man i ett tyst, mörkt rum där man kan kontrollera situationen på ett enklare sätt. En festival är något annat, det gäller nog att vi drar upp volymen en del, säger Jason Diakité på telefon från en slamrande gata i New York.

En droppe midnatt kommer att spelas dagtid på det som kallas Höjden, en tämligen skyddad på plats på festivalområdet där man tidigare haft såväl paneldiskussioner som mer stillsamma spelningar.

– Det hade inte funkat om det pågick en stor konsert på scenen bredvid, men det här tror jag kommer att bli jättebra.

Tacksam att få regi

Föreställningen är sammanfogad av musik, stycken som snuddar vid teater, partier där Jason återger samtal med sina föräldrar och inslag där han berättar om bland annat den amerikanska historien med segregation, rasism och medborgarrättsrörelsen.

– Jag är tacksam över att ha haft Farnaz Arbabi med som regissör. Det har varit givande att ha någon som kommer med en blick utifrån och säger vad som funkar och vad som inte funkar, säger Jason Diakité.

– Att sätta ihop en konsert är något annat, en mer demokratisk process där man prövar sig fram, konstaterar han.

Gör Way out West-debut som artist

På Way out West blir det alltså både och. Tillsammans med sitt band Damn gör Timbuktu Way out West-debut som artist.

– Jag har varit på festivalen många gånger som besökare och trivs jättebra, det brukar alltid vara massa grejer man vill se. Så det ska bli kul att äntligen få spela själv.

Vad händer framöver? Tror du att arbetet med boken och föreställningen kommer att förändra hur du skriver låtar och texter?

– Jo, absolut. Om jag nu ens kommer att fortsätta med det som förut. Jag vet inte om det kommer att vara lika intressant att ge ut plattor på den vanliga sättet. Jag är mer sugen på att fortsätta skriva text.

Så det blir ingen mer musik?

– Jo, det är klart. Men jag vet inte riktigt i vilken form. Jag ska sätta mig snart och försöka skriva några nya låtar så får vi se var det tar vägen.

Vad är det viktigaste du lärt dig av En droppe midnatt?

– Oj, det är så mycket. Jag har fått tillfälle att prata med och sätta mig in i vilka människor mina föräldrar är och varför de tog vissa beslut. Det har varit viktigt, och jag har lärt mig att det alltid. alltid är bättre att prata om saker man bär på.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.